Årets Simidrottare 2014
Det är fjortonde årets som Svenska Simförbundet tillsammans med nyhetssidan Simma.Nu - utser det mesta och det bästa i svensk simning under samlingsrubriken Årets Simidrottare.

Svenska SImförbunder och svensk simning spännare över flera olika idrotter och i dessa sammanhang premiierar vi topp och bredd men också det som ligger bakom de stora framgångar som svensk simidrott fortsättningsvis också visar.

Olika jurys utser vinnarna och speciellt tackar vi de församlade sportjouranlisterna som står bakom utnämnadet av Årets kvinnliga och manlige simmare. Men också ettt stort tack till alla andra som funnits med i en jury OCH ett jättetack till alla Er som engagerat er via vår Facebooksida och lett de olika juryna till bra beslut.
 
Här hela listan:

Årets kvinnliga simmare

Sarah Sjöström
Södertörns SImsällskap

Jerringpris-vinnare
Europamästare i lång bana.
Världsmästare i kort bassäng.
Årets bästa simresultat i världen genom sitt världsrekord på 50m fjäril.
 

Årets manlige simmare

Simon Sjödin
SK Neptun

EM-semifinalist på lång bana.
under året har han förbättrat de svenska rekorden på 400m medley i lång och kort bassäng

Årets manlige Junior
Simning
Erik Persson
Kungsbacka Simsällskap

Erik sänkte vid tävlingar i Eindhoven i april det svenska rekordet på 200 bröst två gånger med över två sekunder totalt till 2.11,54. Erik simmade därmed in sig i den Europeiska toppeliten på bröstsim. 2014 avslutades med att Erik, i december, åter sänkte rekordet till 2.11,34. Under 2014 är Erik den manliga simmare som uppnått högst FINA-poäng.

Årets kvinnliga Junior
Simning
Louise Hansson
Helsingborgs SImsällskap

Louise simmade in sig i den europeiska simeliten genom tre individuella semifinaler samt två lagmedaljer (guld och silver) på EM i Berlin. Louise blev även ”JSM-drottning” med sex individuella guld vid tävlingarna i Borås i juli.

Årets simhoppare - damer
Daniella Nero
Jönköpings SImsällskap

för sin elfteplats på EM och för hennes sätt att kombinera elitidrott med studier. Hon är också ett föredöme för svensk simhoppning.

Årets simhoppare - herrar
Jesper Tolvers
Stockholmspolisen

för hans två finalplatser på EM på 3m och Höga hopp. Jesper har också tagit ett stort ansvar för sin egen träning och uppföljning.

Årets vattenpolospelare  damer

Louise Hazell
Järfälla

Louise är trots sin unga ålder Sveriges bästa vattenpolospelare. Hon fortsätter att ständigt utvecklas och hade en avgörande roll i att Järfälla kunde försvara sitt SM-guld. Ett bevis på hennes kvalitet som spelare är att hon under året antagits till ett av USA:s främsta universitetslag, UCLA.

Årets vattenpolospelare
herrar


Mathias Isaksson
Hellas

Mathias har hållit en jämn och hög nivå under hela året och hans spel har i högsta grad bidragit till att Hellas nådde hela vägen till ett SM-guld. Hans skicklighet och lojalitet som spelare gör att han skulle vara en stor tillgång för samtliga lag i Elitserien.

Årets konstsimmare

Elin Grahn och Lovisa Börthas
Sk Neptun

För att under lång tid ha tränat hårt och målinriktat, och för att som par ha presterat bra på EM trots att uppladdningen stördes av sjukdom. Genom sin höga träningsmoral, seriösa attityd och positiva inställning är Elin och Lovisa både en inspiration och ett föredöme för yngre konstsimmare.

Årets öppet vattensimmare
Ellen Olsso
Skåre Simklubb

Årets Simmare i Öppet Vatten är Ellen Olsson, Skåre Swimclub. Ellen har gjort fortsatta och tydliga framsteg som burit henne närmare världseliten. Till hennes framgångsrika 2016 hör dubbla Nordiska Mästerskapsguld på 5 och 10 km, en sjätteplats på Europacupen i italien och att hon bärgade sin första seger i världens största simtävling Vansbrosimningen. 

Årets Masterssimmare
Maria Norberg
Sundsvalls SS

Maria Norberg från  Sundsvalls SImsällskap visade på en otrolig utveckling under 2014. Hon slog världsrekord på 50 frisim under masters SM med tiden 27,67.Under samma tävling slog hon även Europarekord på 100m medley och 50m fjärilsim. Under Masters-VM som avgjordes i Montreal lyckades Maria ta hem två guldmedaljer på 50 fjärilsim och 50 frisim och tog andraplats på 100 frisim och 50 ryggsim.

Årets funktionär

Mickey Missler
SK Poseidon - simhopp

Mickey Missler, SK Poseidon i Lund kommer från en simhopparsläkt i Lund där både mamma och pappa varit djupt involverade i simhoppningen under många år. Detta har smittat av sig på sonen Mickey som är en uppskattad funktionär på den internationella tävlingen Diving Lund, ansvarat för mästerskapsarrangemang på SM, JSM och USM-nivå. Hoppledare och speaker, ansvarat för mjukvaruprogram i simhoppningens tjänst, organiserat videofilmning i SSF:S regi, plockat fram tävlingsformer och organiserat Masterstävlingar. Detta sammantaget med en hel del andra åtagande till simhoppningens fromma har gett honom priset – ” Årets funktionär i svensk simidrott”.

Årets simidrottstränare senior

Carl Jenner och Andrei Vorontsov
NEC - Stockholm

För att framgångsrikt tränat och utvecklat Jerringprisvinnaren Sarah Sjöström till absolut världsklass och utvecklat övriga simmare på NEC mot internationell nivå. 

Årets simidrottstränare ungdom/junior

Karl-Johan Gårdström
Jönköpings SS

För mycket framgångsrikt år på nationell ungdoms- och juniornivå samt nio juniorsimmare som representerat Sverige i olika internationella mästerskap under 2014 har Karl-Johan på ett framgångsrikt sätt tränat och matchat simmarna i Jönköping SS.

Årets vinnare

Årets bästa kvinnliga svenska simmare - Sarah Sjöström Södertörns Simsällskap
Årets bäste manlige svenske simmare - Simon Sjödin SK Neptun
Årets bäst kvinnliga juniorsimmare - Louise Hansson Helsingborgs Simsällskap
Årets bäst manlige juniorsimmare - Erik Persson Kungsbacka Sim
Årets kvinnliga polospelare - Louise Hazell  Järfälla Simsällskap
Årets manlige polospelare - Mathias Isaksson Hellas
Årets kvinnliga simhoppare - Daniella Nero Jönköings SImsällskap
Årets manlige simhoppare - Jesper Tolvers Stockholmspolisen
Årets konstsimmare - Elin Grahn och Lovisa Börthas- Sk Neptun
Årets masterssimmare - Maria Norberg Sundsvalls SS
Årets Open Water-simmare Ellen Olsson Skåre Simklubb
Årets simidrottstränare senior - Carl Jenner och Andrei Vorontsov NEC - Stockholm
Årets simidrottstränare ungdom/junior  - Karl-Johan Gårdström Jönköpings SS
Årets funktionär - Mickey Missler SK Poseidon


Läs gärna vad folk föreslagit för namn på vår Facebook-sida.
Denna sidan hittar du här - klick

Sammanställningen av listan svarar Anna Hammar och Bo Hultén för.
Foton kommer från Bildbyrån men också privata samlingar - vi tackar för detta.
Tankar/synpunkter - skicka en mejl till Bo Hultén.