SUM-SIM Riksfinaler 2018 - 25 meters bana -
Stockholm Erikdalsbadet den 14-16 december

Startsidan

Så här ser Sum-Sim arenan ut i Eriksdalsbadet. Spårvägens Sim har verkligen satsat och brytt sig om aqrrangemanget. Kul! Ljusväggen är 20 x 2 meter och som du ser så finns det också ramper längs bassängen. Klicka på bilden för att se bättre

Välkomna till Sum-Sim
Årets upplaga är den 58:e i ordningen av Sverige näst äldsta ungdomstävling i idrott (bara TV-pucken är äldre) och för sjunde gången som detta arrangemang simmas på Eriksdalsbadet.
Simmare från sju stycken Regionsfinaler har kvalat in till årets mästerskap och här på Mästerskapssidan kommer vi att bevaka tävlingarna OnLine med kommentarer, bilder och resultat.











På Sum-Sims Riksfinal som arrangeras av Spårvägens Simförening kommer det att hända en del kul grejor förutom att det skall bli bra simningar förstås. Man kommer att ha en fotateljé där du som simmare kan fotografera dig. (gratis) Snygg bakgrund, rätt ljus och anvisningar av duktig fotograf och vips så blir du ett fint resultat på bild !

Frv. Magdalena Andersson (foto Kristian Pohl/Regeringskansliet, Niklas Nord, Susanne Ackum och Jan Rippe Frv. Magdalena Andersson (foto Kristian Pohl/Regeringskansliet, Niklas Nord, Susanne Ackum och Jan Rippe

Vi har simmat Sum-Sim

Bosse Hultén har snackat med ett gäng välbekanta svenskar som tidigare har simmat Sum-Sim riksfinal.

Magdalena Andersson - finansminister

Sveriges finansminister, Magdalena Andersson, född 1967, representerande Upsala Simsällskap. Magdalena har två Sum-Sim guld bland meriterna. Tidigare personer i denna serie, Galenskaparnas Jan Rippe och Susanne Ackum hittar du längre ned på sidan.

Bosse Hultén
Låt oss ta det från början. Hur hamnade du i simsvängen?
Magdalena Andersson
Ja det var så att Upsala Simsällskap rekryterade barn i andra klass, 8-åringar och alla fick hem en ”lapp” om att börja simma. Jag tyckte det var roligt med simning och bad och nappade direkt. Vi började på gamla Centralbadet, Centan i Uppsala. Lite senare blev det att vi fortsatte på Fyrisbadet när man fått ”Bubblan” över utebassängen.

Bosse Hultén
Det var alltså inte föräldrar påverkan som fick dig att starta?
Magdalena Andersson
Nej, utan det var klubbens ”lapp” som fick mig att sätta igång.  I världens äldsta idrottsförening.

Bosse Hultén
Vem var din första simtränare?
Magdalena Andersson
Det var Ewa Malmberg och hon var jättebra. Det minns jag tydligt. Sedan var det tränade jag för Christer Johansson, och sedan landade jag uppe i Elitgruppen hos Leif ”Chappe” Eriksson.

Bosse Hultén
Ryggsimmerska vad det så?
Magdalena Andersson
O nej! Jag är alldeles för liten för det. Bröstsimmerska minsann!

Bosse Hultén
Hur fort simmade du?
Magdalena Andersson
Jag kan inte säga att jag har superkoll på mina tider direkt. Strax under 2.40 på 200m bröstsim.

Bosse Hultén
Sum-Sim som står tapeten nu för unga simmare är något som minns eller?
Magdalena Andersson
Absolut. Jag vann två Sum-Sim titlar och minns det med glädje!

Bosse Hultén
Kommer du ihåg känslan att ladda upp och träna inför Sum-Sim.
Magdalena Andersson
Den minns jag tydligt! Det var den stora tävlingen som vi laddade för inför hela året. Vi var otroligt laddade och fokuserade.

Bosse Hultén
Vilket uttryck fick det hos den unga Magdalena Andersson
Magdalena Andersson
Nej - det vara bara så att jag var otroligt laddad och fokuserad när man åkte till Sum-Sim!

Bosse Hultén
Gillade du den känslan då och gillar du den känslan idag?
Magdalena Andersson
Så är det! Jag gillar utmaningar, både då och nu! Fokusering och koncentration är viktigt. Det har jag verkligen lärt mig inom idrotten. En kunskap som jag har nytta av varenda dag på jobbet.

Bosse Hultén
Kände du att du kunde hantera nervositeten som ung simmerska – den gick aldrig överstyr?
Magdalena Andersson
Nej! Inte alls. Jag var duktigt på att använda den på rätt sätt. Jag kunde verkligen fokusera och lyckades vara bäst när det gällde.

Bosse Hultén
Du var ganska ung när du slutade?
Magdalena Andersson
Ja det blev så. Ganska många i min ålder slutade nästan samtidigt. Sedan blev jag nästan enda tjejen i SM-gruppen  som var kvar. Jag minns bl.a. att jag åkte som enda tjej i klubben till SM. Det betydde att gängkänslan försvann. Den där sköna känslan vi hade haft när vi var ett tjejgäng som åkte iväg.
 Jag var bara 14 när jag slutade. Sen började utvecklingskurvan också plana ut i den åldern, för mig.. En del jämnåriga som kom i fatt.

Bosse Hultén
Då var det inte lika roligt?
Magdalena Andersson
Det är roligare att vinna!!! Men hade det var fler tjejer i gruppen hade jag nog fortsatt!

Bosse Hultén
Simmar du fortfarande?
Magdalena Andersson
Njaa…. Jag har haft ont i en axel ett tag så det har inte blivit så mycket simning i bassäng. Men jag simmar gärna ute och i våtdräkt.

Bosse Hultén
Jaha, Swim run?
Magdalena Andersson
Nja någonting ditåt. Fast kanske mer Swim/Walk. Simma i sjö med våtdräkt är kul.

Bosse Hultén
Har du kontakt med simningen på något annat sätt?
Magdalena Andersson
Nej så är det inte. Jag bor ju inte längre i Uppsala så Facebookkontakter är det som binder samman.

Bosse Hultén
Simmar dina barn?
Magdalena Andersson
Nej tyvärr! Har försökt men inte lyckats!

Bosse Hultén
Stort tack Magdalena!
Magdalena Andersson
Tack själv!
________________________________________________________________

Niklas Nord sportreporter på SvT
Yrke: Sportjournalist på Sverige Television
Född: 1982
Simklubb: Hudiksvalls Simsällskap
Tränare: Lars Börje Hellberg

"Mitt första Sum-Sim gjorde jag i lång bana som 13-åring i Halmstad. Simmade normalt sätt 200m fjärilsim men hade kvalat in bara på 50m fjärilsim det året. Åkte hela vägen ner till Brottet i Halmstad, simmade en femtia och blev diskad. Det var surt. Fortfarande hävdar jag att det var grabben på banan bredvid mig som tjuvstartade och att man diskade fel simmare.
Mitt enda Sum-Sim inomhus var i Mölndal som 14 åring. 1996. Kvalade in på 100 och 200m fjärilsim. Jag blev top-8 på 200 och hade 2.29.45. På 100-ingen blev det 1.06.70. Jag vann regionsfinalen som det året gick i Mora och fick åka hela vägen till Riksfinalen. Åkte X2000 för första gången – var djupt imponerad. Jag var den ende simmaren som kom från Hudik hade därför  egen coach med mig. Stort. Fick träffa en massa prominenta personer tyckte jag och det bär jag med mig i minnet. Var mycket nervös. Ja -  supernervös helt enkelt.
Sen blev det inga fler Sum-Sim. Gjorde en start på JSM men sen blev det slut med simningen.
Jag fanns med 2010 och simmade Masters-VM i Göteborg. Gillar simning och var en riktig statistikbitare/nörd när jag var ung. Intresset sitter i. Kommenterade EM och SM i somras och förhoppningsvis blir det mer i framtiden !

 
________________________________________________________________

Susanne Ackum - egen företagare

Nu är turen kommen till Susanne Ackum - tidigare statssekreterare i Finansdepartementet (under Anders Borg), Riksrevisor och numera egen företagare. Susanne Ackum har inte bara Sum-Sim Riks på sitt "simsamvete". Hon har dessutom nio individuella SM-guld, EM-finaler på 400 och 800m fritt samt medaljer på amerikanska mästerskapen i ryggsäcken. Så här lät det när vi snackades vid:

Bosse Hultén
Hur började det här med simning för dig Susanne?
Susanne Ackum
Vi flyttade till Norrtälje 1969 och året efter blev det simning. Vi bodde nästan tvärs över gatan till simhallen och efter en tidningsannons blev det simning istället för ridning som jag hade tänkt från början.

Bosse Hultén
Minns du din första tränare?
Susanne Ackum
Nej det minns jag inte men jag vet att han var badmästare på badet i Norrtälje och många av dessa badmänniskor var engagerade i simning då. Jag kunde simma, bara ryggsim men det räckte och jag fick vara med och träna. Minns starkt träningen på söndagarna då vi simmade på bredden av bassängen. Massor med ungar som trängdes och simmade på.

Bosse Hultén
Efter den här första kontakten med simningen – hur utvecklade den sig?
Susanne Ackum
Sen blev det simning en två gången i veckan under något år och man flyttades upp i grupperna. 1972 blev det i mer strukturerad form. Jag har ett starkt minne av ett träningspass från det året. Vår tränare var Urban Nordqvist, Ubbe kallad – han blev sedan aktiv som tränare i tennisvärlden. Han lät oss vila mitt under träningspasset när Gunnar Larsson simmade finalen på 400m medley i München och vi låg i Norrtäljebassängen och lyssnade på Gunnars guld-lopp.
 
Bosse Hultén
1973 var du tolv år – då var du med på Sum-Sim?
Susanne Ackum
Ja, till Sum-Sim finalerna i Borlänge 1973 kvalade jag in.  Men det var med nöd och näppe. Jag var näst sist in i finalerna, simmade på en ytterbana i B-heatet på 200m ryggsim men blev sammanlagd tvåa. Det var en stor framgång och den kom tidigt.
 
Bosse Hultén
Vad hände sen?
Susanne Ackum
Sen rullade det på med simningen och nästa gång jag kom till Sum-Sim Riks var i Borlänge två år senare. Då stack jag ut som simmare, i Norrtälje. Var ganska ensam i gruppen att vara duktig. När vi kom till Borlänge så tog Berth Johansson tag in mina föräldrar och tyckte att ”Susanne borde ju komma till Borlänge Simsällskap. Vi har rekryterat Lars Eric Paulsson som tränare och simmare som Gunilla Lundberg, Svante Rasmusson, Mats Åke Ohlsson skall komma till klubben och där skulle ju Susanne passa in” enligt Bert.
 
Bosse Hultén
Då blev det Borlänge direkt?.
Susanne Ackum
Ja i stort sätt. Jag flyttade hösten -75. 14 år gammal. Inte många som flyttar hemifrån som 14-åringar. Jag bodde inneboende de första åren i Borlänge sedan flyttade mina föräldrar också dit.
 
Bosse Hultén
Det var verkligen tidigt? Rena barnarovet skulle man säga i dessa dagar?
Susanne Ackum
Nej, jag upplevde inte att det var så märkligt. Mer naturligt bara och det fungerade bra. Simningen utvecklades och redan året efter som 15-åring slog jag svenskt rekord på 800m fritt. På Masdoppet i Borlänge.
 
Bosse Hultén
Hur var du som simmerska när du var i Sum-Sim åldern? Nervös?
Susanne Ackum
Jag älskade att träna. Tyckte om allt runt simningen. Gillade tuffheten i träningen. Hade lärt mig det tidigt. Tränade på morgonen redan när jag gick i sexan. Jag var orädd som simmare. Gillade den tvåkönade idrottens villkor. Hela tiden gick det bättre och bättre. Egentligen var simutvecklingen en sak som ”bara hände” och det rullade på!
 
Bosse Hultén
Du var aldrig nervös när det kom till finaler och mer skarpt läge?
Susanne Ackum
Nej aldrig. Vi den tiden lät jag bara det hända. Full fart  - inget att bekymra sig för. Det gick så snabbt. Jag simmade Sum-Sim som femtonåring och som 16-åring började jag slå svenska rekord. Det var en snabb utvecklinfg
 
Bosse Hultén
Lars Erik Paulsson var din tränare. Vad betydde han för din simutveckling
Susanne Ackum
Han betydde allt! Jag hamnade i ett sammanhang i Borlänge med massor av bra simmare. Det var strukturerat, han införde styrketräning, han hade ett etablerat namn och vi visste att att det han sa, gällde. Han betydde verkligen mycket. Han visste vad jag skulle satsa på. Såg att jag hade fallenhet för distanssimning.
 
Bosse Hultén
Han gjorde en bra marknadsanalys för din räkning om vad du skulle satsa på?
Susanne Ackum
Ja verkligen. Ett stort tack till honom och ett stort tack till hela gänget som fanns i Borlänge. De betydde allt. Att vara delaktig i den gruppen var stort.
 
Bosse Hultén
Sen blev det EM 1977. Det gick i Jönköping och du kvalade in!
Susanne Ackum
Ja, det blev två finaler, på 400 och 800m fritt. Sexa som bäst.
 
Bosse Hultén
Då hade du tagit dig upp till internationell nivå!
Susanne Ackum
Ja - men vi hade ju ingen chans att matcha en del av öststaterna. Det var mitt i det grövsta dopningeran och att simma till sig medaljer var ouppnåeligt men att ta sig till final kändes uppnåeligt. Det var det också!
Jag var 16 år den gången – de bästa simmarna i mitten av 70-talet var yngre än så. Det är skillnad mot idag när det ovanligt med toppsimmare under 20 år. Det känns bra att utvecklingen gått ditåt. Vi var lite för unga. Det blev skola och simning och utvecklingen vid sidan om – livet – han vi inte riktigt med. Det är bättre att det tar lite mer tid. Så som det gör idag!
 
Bosse Hultén
EM 1977 var det peaken i din idrottskarriär?
Susanne Ackum
Ja, det var det, tillsammans med mina insatser på AAU-mästerskapen i USA 1979. Jag kom ju över till USA 1978 och stannade där i nästan två år. Där blev jag tvåa på 500 yards och trea på 1650 yards. Resultaten på amerikanska mästerskapen rankar jag som mina bästa resultat. Efter det tappade jag motivationen och tiderna blev sämre. Våren 1980 försämrades träningsmiljön i USA och jag tyckte att det blev för tungt och tränarens idéer stämde inte överens med mina. Vi skulle mallas in i en form som inte passade och motivationen tröt - som sagt. Sista loppet gjorde jag våren 1980.
 
Bosse Hultén
Har det blivit mer simning?
Susanne Ackum
Det blev lite Masterssimning i Uppsala men inte nu längre. Jag undviker inte simning direkt men det har blivit annan träning. Ibland återfaller jag till att hjälpa lite kompisar att lära sig crawla. Det är ju poppis numera. Vi har Vandisbadet i närheten och sommartid är det en oas.
 
Bosse Hultén
Vad tränar du?
Susanne Ackum
Jag gillar att springa. Yoga blir det. Gymmar gör jag också i mellanåt. Fast just nu blir det inte mycket löpning. Jag är justerad för tillfället.
 
 Bosse Hultén
Jag hoppas att vi får utveckla det här snacket i vår Simpodden Hultén & Jansson lite senare? Hoppas att du kan vara med då? Ett stort tack för idag
Susanne Ackum
Det är jag gärna! Tack själv!

________________________________________________________________

Jan Rippe - skådespelare

En av det här landets roligaste personer - som fortfarande har många vänner och bekanta i simvärlden och hänger med  snacket (ja hur skall man få tyst på honom). Han sa apropå det här med Sum-Sim när det dök upp framför honom på Facebook:

"Jo visst minns jag Sum-Sim. Jag vann regionsfinalerna i mitten på 60-talet och fick åka till klassiska Strömbadet i Gävle.
En rolig anekdot är att när vi var på turné för ca 15 år sen uppträdde vi i Gävle Konserhus. När vi kom dit fick jag en sån deja vù-upplevelse och mycket riktigt visade det sej att konserthuset låg i gamla Strömbadet som hade rivits och gett plats åt konserthuset. Grunden fanns dock kvar och min loge låg nere i gamla undervisningsbassängen.
I samband med detta uppträdande i Gävle så jag greppade första bästa ansvarig på konserthuset som snabbt bekräftade det jag trodde och tog mej på rundvandring i detta nya, fina konserthus - ”mitt” gamla Strömbadet! Och det gav mej en extra kick senare på kvällen när jag gick in på scenen...att veta att här simmade jag riksfinal i Sum-sim som 11-12-åring! Det var nostalgi av stora mått! Förmodligen lyste jag extra mycket av glädje denna kväll på scenen i det nya konserthuset!
Så nu har jag uppträtt både i bassängen och på scenen på samma plats fast lite olika hus! "


Duktiga svenska simmare skriver några rader om sina insatser på Sum-Sim Riksfinaler. Här möter du: Lars Frölander, Stina Gardell, Irwi Johansson, Anna Karin Kammerling, Annette Philipson, Elisabeth Berglund och Lotten Andersson. Från 2016 års Sum-Sim sida - klick


Sum-Sim är en anrik tävling. Sedan 1961 har det simmats i svenska bassänger om Sum-Sim medaljer.
Läs historien om tävlingen här - klick (från Sum-Sim sidan 2017)

Se Sum-Sim direkt i din dator - padda eller telefon.
Klicka på bilden nedan - så tar den dig vidare till simidrottsTV

Sum-Sim genom tiderna

1961 Västerås
1962 Västerås
1963 Gävle
1964 Gävle
1965 Gävle
1966 Gävle
1967 Gävle
1968 Gävle
1969 Gävle
1970 Gävle
1971 Gävle
1972 Linköping
1973 Borlänge
1974 Växjö
1975 Borlänge
1976 Gävle
1977 Södertälje
1978 Borlänge
1979 Malmö
1980 Malmö
1981 Umeå
1982 Norrköping
1983 Södertälje
1984 Lund
1985 Kalmar
1986 Hallsberg
1987 Helsingborg
1988 Gävle
1989 Örebro
1990 Umeå
1991 Lund
1992 Helsingborg
1993 Sandviken
1994 Södertälje
1995 Söderhamn/Kristianstad
1996 Uddevalla/Mölndal
1997 Gävle
1998 Malmö
1999 Västerås
2000 Göteborg
2001 Stockholm
2002 Stockholm
2003 Stockholm
2004 Göteborg
2005 Uppsala
2006 Malmö
2007 Göteborg
2008 Stockholm
2009 Västerås
2010 Stockholm
2011 Helsingborg
2012 Göteborg
2013 Stockholm
2014 Helsingborg
2015 Göteborg
2016 Jönköping
2017 Eskilstuna
2018 Stockholm

Text/Web:
Bo Hultén
Foto:
Spårvägens Sim
Resultat:
ICC Media & Sport