Gå till:   start    dag1    dag2    dag3    dag4    dag5    dag6    dag7

Dag 1 Fredagen den 3 augusti 2018

Svenskt hopp i lördagens final på 100m fjärilsim. Louise Hansson i EM-final med nytt personligt rekord denna afton - 57.99

18.00 Eftermiddagspasset (svensk tid)
 

400 meter medley, damer, final
400 meter fritt, herrar, final - Victor Johansson
50 meter fritt, damer, semifinal - Sarah Sjöström
50 meter rygg, herrar, semifinal
100 meter fjäril, damer, semifinal - Sarah Sjöström - Louise Hansson
100 meter bröstsim, herrar, semifinal - Erik Persson
4x100 meter fritt, damer, final
4x100 meter fritt, herrar, final

Finlapasset dag 1 - EM 2018

Fem svenska simningar denna första EM-kväll i Glasgow. Sarah Sjöström vår största i vattenet för att ta sig vidare till finalerna på 50m fritt och 100m fjäril. Ibland skall man inte ta den uppgiften för lättviktigt och det gjorde inte heller Sarah. Fokus och koncentration och inga misstag. Första loppet på 50m fritt där en i form varande Pernille Blume noterade ett danska rekord med fina 23.85 och visade svenskan att det blir ingen "walk in the park" i morgon när det skall simmas final. Sarah klar tvåa i loppet eller rättare sagt i semin med sina 23.92 och det är mellan de bägge nordiska simmerskorna detta kommer att stå i morgon. Kittlande.

Sedan tog det inte många minuter innan Sarah hoppade i vattnet igen. Nu på 100m fjärilssim. Den där promenaden i parken tror vi på när det gäller denna grenen och vårt fokus på läktarplats satte vi istället på Louise Hansson som simmade i samma semifinal som Sarah. Efter en relativt tunn första semi så var det klockrent öppet för helsingborgskan att ta sig vidare och hon gjorde det med bravur. En ny teknik med mer avslappnad öppning och bra tryck på andra femtian lyfte ner hennes personliga rekord från 58.08 till 57.99 och vidare till finalen. Femte plats och medaljkänning. Inte fy skam. Lika klok simning i morgon och lite med fokus i start och vändning är det en skånsk EM-medalj på gång.

Strax innan dessa damlopp fick vi se den kittlande finalen på herrarnas 400m fritt. Victor Johansson i för fosterlandet och en simning i nivå med vad vi fick se på Swim Open. Mycket liknande denna men han orkade inte knäppa ihop säcken på slutet och det blev en tid strax över hans personliga rekord - 3.47.74 och en femte plats. Inte mycket ifrån prispallen. Skall bli kul att se hans 800 och 1500 meter senare under tävlingarna.

Erik Persson sänkte sin försökssimning en bra bit.  1.00,64 och det räckte inte för att gå vidare. Hans självförtroende för 200m bröstsim borde dock ha växt en bit efter semifinalen.

men det finns så mycket mer än det svenska.

Första finalgrenen den här aftonen innehöll något som en mogen simmerska som slog igenom på internationell nivå. Visserligen tog Fantine Lesaffre en brons medalj på 400m medley på kortbane-EM i Köpenhamn i december men det här var något annat. Fem sekunder ner under en dag på specialdistansen, vid 24 års ålder och EM-guld. En saga som kan berättas mer än en gång. Fantine som tog sitt första franska mästerskap för sex år sedan har haft en lång väg, en del kallar det "late bloomer" andra kallar det naturlig utveckling men idag stod hon där. Kanske pga av att supersimmerskan Katinka Hosszu har haft en tuff vinter att ta sig igenom och avstod 400m  medley men frågan är om ungerskan hade slagit fransyskan denna dag. F-n troet. Fantine tog "médaille de d'or sur 400 m quatre nages.". En bra fransk story.

Ukrainas Romanchuk har inte haft en lätt resa fram till sitt första EM-guld. Det har man inte som simmare i Ukraina. Men han har haft en resa med simutveckling som har varit spikrak. Europajuniormästare år 2014 och sedan har han bara pangat på. Simmat riktigt fort - speciellt på kortbana och 1500 meter och idag när han intervjuades i TV så kunde han knappt bärga sig inför sin favoritdistaans 1500m fritt. Räkna med den grabben i framtiden. Född 1996 och kanske redan OS-guld att inhösta på 800 och 1500 i Tokyo.
 viktar mer åt det positiva hållet

Lagkapperna sedan. Inget svenskt lag i finalerna och en separationsångest kanske mest föross som tittar på. De svenska lagen var sammantaget 13 sekunder ifrån de svenska rekorden på 4x100m fritt för damer och herrar. Damlaget gjorde inget bra lopp i morse. Det får man säga. Ingen   vara nöjd över detta. Herrlaget tycker man att det har en mer positiv känsla. 20,6 år i snitt men det är bråttom om det skall lyckas. 2020 är bortom knuten och det måste simmas fort och det är snart. Vi skall reda ut endera dagen hur det är kopplat till VM och ranking för att ta sig till OS i Tokyo. Det krävs mycket men också på damsidan måste det bli en fokusering för att vi överhuvudtaget skall kunna deltaga i Tokyo. Som sagt mer om det senare i veckan. Vi är ju bara i början av det EM som har ytterligare sex dagar att vässa formen under.

Det kommer att finnas simmare som kommer att simma sig i form under EM. Det tror och hoppas vi på.

Fantine Lesaffre - sänkte sitt pers med fem sekunder idag och vann sin första EM-titel.

400 meter medley, damer, final

Victor Johansson femma på 400m fritt

400 meter fritt, herrar, final - Victor Johansson

Sarah Sjöström tvåa efter Pernille Blume på 50m fritt i semifinalen

50 meter fritt, damer, semifinal - Sarah Sjöström

50 meter rygg, herrar, semifinal

Sarah Sjöströmi klar ledening på 100m fjärilsim på EM 2018

100 meter fjäril, damer, semifinal - Sarah Sjöström - Louise Hansson

Sarah Sjöströmi klar ledening på 100m fjärilsim på EM 2018

100 meter bröstsim, herrar, semifinal - Erik Persson

4x100 meter fritt, damer, final

4x100 meter fritt, herrar, final

Europamästarna 2018

50m fritt
Damer
Herrar
100m fritt
Damer
Herrar
200m fritt
Damer
Herrar
400m fritt
Damer
Herrar  
ROMANCHUK Mykhayl Ukraina 3.45.18
800m fritt
Damer
Herrar
1500m fritt
Damer
Herrar
50m ryggsim
Damer
Herrar
100m ryggsim
Damer
Herrar
200m ryggsim
Damer
Herrar
50m bröstsim
Damer
Herrar
100m  bröstsim
Damer
Herrar
200m bröstsim
Damer
Herrar
50m fjärilsim
Damer
Herrar
100m fjärilsim
Damer
Herrar
200m fjärilsim
Damer
Herrar
200m medley
Damer
Herrar
400m medley
Damer 
LESAFFRE Fantine Frankrike  3.34.17
Herrar
4x100m fritt
Damer Frankrike
3:34.65
Herrar Ryssland 3:12.23
Mixed
4x200m fritt
Damer
Herrar
Mixed
4x100m medley
Damer
Herrar
Mixed

F ö r s ö k s p a s s e t

Sara Junevik och Carl Jenner.
Sara Junevik och Carl Jenner.


10.30 Försökspasset (svensk tid)

Följ tävlingarna på Livetimingen - klick
Dagens resultatsida - klick


400 meter medley, damer, försök

Ingen svensk deltagare

400 meter fritt, herrar, försök
Victor Johansson, Jönköping S
Adam Paulsson SK Elfsborg
Robin Hanson Järfälla

50 meter fritt, damer, försök
Sarah Sjöström, Södertörn S
Magdalena Kuras Triton

50 meter rygg, herrar, försök
Gustav Hökfelt, SK Neptun,
Björn Seeliger Södertälje

100 meter fjäril, damer, försök
Sarah Sjöström, Södertörn S,
Louise Hansson, Helsingborg S,
Sara Junevik Falu SS

100 meter bröstsim, herrar, försök
Johannes Skagius, Sundsvall S
Erik Persson, Kungsbacka S,

4x100 meter fritt, damer
Sverige
Louise Hansson-Ida Lindborg-Sara Junevik-Magdalena Kuras

4x100 meter fritt, herrar
Sverige
Robin Hanson-Christoffer Carlsen-Björn Seeliger-Isak Eliasson

800 meter fritt, damer
Hanna eriksson Jönköpings Sim

Robin Hanson krossade sitt personliga rekord på 400m fritt

Försöken dag 1

Det var ömsom vatten (vi snackar ju simning) och ömsom vin under det första försökspasset under EM i Glasgow.

Vinet bestod av att Sarah Sjöström leder två grenar under det första passet. 100m fjärilsim och 50m fritt. Hur formen är för hennes det kan vara svårt att riktigt veta innan finalpasset går ikväll. Där simmar hon semifinaler just på de här två grenarna.
Det kommer att bli en enkel resa till finalerna - som simmas lördag kväll men då mkommer det att bli tuffare. Inte på 100m fjärilsim för där viftar hon lätt hem segern. Hon är totalt överlägsen i Europa just nu på den distansen men på 50m fritt. Där blir det tufft.

Louise Hanssons insats på 100m fjärilsim måste också sorteras in i vinlådan. Vidare till semin. Där bör det finnas mer att hämta. Man vill ju gärna se henne ner mot 58 saekunder ikväll och väl i en final kan vad som helst hända. Det som talart emot Louise är en inte helt hundra simning på starten i lagkappen på morgonen.

På 400m fritt fick vi se Victor Johansson simma in som femma och vidare till finalen. Hans bästa hittills i EM-sammanhang. Lång bana väger tngre än kort. Matchen mot norske Christiansen skall också bli kul att kolla.. Kvällens 400-final kan bli något extra. Unge Robin Hanson krossade sitt personliga rekord på samma distans och är också långt framme. Noterbart dock att hans 400 på EJM inte var av den klassen så det kunde jämföras med övriga loppen. Men nu var han på tårna och simmade fort poå morgonkulan. Bra där.

Mitt emellan vin och vattenlådan hittade vi bröstsimmarna Persson och Skagius. Erik en bit över sitt pers men med till semin med en hårsmån. Får en andraserve ikväll. Det borde göra att han sänker sig ytterligare. Skall det räcka till final? Tveksamt!
Skagius slår sitt säongspers och var inte långt efter. Men där finns mer. Hoppas att Johannes får ut allt på 50m bröstsim.
Plus i kanten också för herrlaget på 4x100m fritt. Visserligen hade man hoppats på några tiondelar ner för varje simmare men sammantaget blev det rätt OK ändå. Ett framtidslag känns det som. Satsningen måste vara massiv på det här gänget i framtiden!

Plus i kanten blev det inte för damlaget på 4x100m fritt. Inget bra lopp tyckte vi som satt på kanten. Vi borde kunnat gå till final på EM även utan Sarah S i laget. Vi noterar för enda gången i dessa rapporter att Michelle Coleman inte är med. Vi hoppas att uppbyggnaden och inställningen mot 2020 ligger på bra lag och då speciellt på 4x100.Nu får medleylaget försöka ta revansch senare i veckan.

Över sina personliga rekord i var de övriga simmarna. Adam Paulsson dryga sekunden över på 400m fritt, Gustav Hökfelt sju tiondelar över på 50m ryggsim, Hanna Eriksson åtta sekunder på 800m fritt, Magdalena Kuras sju tiondelar på 50m fritt. Sara Junevik fick inte till 100m fjäril där hon var nästan två sekunder över sitt personliga rekord. Den som var närmast i det här gänget som inte gick vidare till finalpasset var Björn Seeliger på 50m ryggsim som missade pers och SJR med två tiondelar.

Ett första pass är alltid ett första pass. En del simmare har förmågan att simma sig i form. Efter förmiddagspasset är det några som bör ta den chansen. Veckan är lång!

400m medley damer

Victor Johansson

400m fritt herrar

Sarah Sjöström

50m fritt damer

50m ryggsim herrar

Sarah Sjöström

100m fjäril damer

100m bröstsim herrar

4x100m fritt damer

Robin Hanson

4x100m fritt herrar

800m fritt damer damer

Rekorden under EM 2018

Världsrekord

Europarekord

Svenska rekord

Svenska Juniorrekord

Länkar

Livetiming - klick
Resultatsida -klick
Startlista - klick
Poängligan -klick
Medaljligan - klick
Hela tävlingsprogrammet - klick


sänder följande från Sim-EM 2018
(uppdaterad sändningslsta)

Fredagen den 3 augusti
10.30-13.00 (på Eursoport 1)
18.00-19.15 (på Eursoport 1)

Lördagen den 4 augusti
10.30-13.15 (på Eursoport 1)
17.45-19.45 (på Eursoport 1)

Söndagen den 5 augusti
1015-1200 (på Eursoport 1)
18.00-20.00 (på Eursoport 1)

Måndagen den 6 augusti
1015-1245 (på Eursoport 1)
18.00-19.40 (på Eursoport 1)

Tisdagen den 7 augusti
10.00-12-00 (på Eurosport 2)
17.30-19.00 (på Eursoport 1)

Onsdagen den 8 augusti
12.15-13.15 (på Eurosport 2)
17.30-1900 (på Eursoport 1)

Torsdagen den 9 augusti
10.00-11.30 (på Eurosport 2)
17.35-19.15 (på Eursoport 1)

Kommentator: Bosse Hultén
Expert: Thomas Jansson
Niklas


sänder följande från Sim-EM 2018

Fredagen den 3 augusti
1000-1300
1800-2000

Lördagen den 4 augusti
1000-1300
1800-2000

Söndagen den 5 augusti
1000-1300
1800-2000

Måndagen den 6 augusti
1000-1300
1800-2000


Tisdagen den 7 augusti
1000-1300
1800-2000


Onsdagen den 8 augusti
1000-1300
1800-2000


Torsdagen den 9 augusti
1000-1300
1800-2000


Programledare: Maria Wallberg
Kommentator: Niklas Nord
Expert: Lasse Frölander
EM i simning - seniorer
50 meters bana
genom tiderna



1926 Budapest Ungern
1927 Bologna Italien
1931 Paris Frankrike
1934 Magdeburg Tyskland
1938 London Storbritannien
1947 Monte Carlo Monaco
1950 Wien Österrike
1954 Turin Italien
1958 Budapest Ungern
1962 Leipzig Östtyskland
1966 Utrecht Nederländerna
1970 Barcelona Spanien
1974  Wien  Österrike
1977 Jönköping Sverige
1981 Split  Jugoslavien
1983 Rom Italien
1985  Sofia e Bulgarien
1987 Strasbourg Frankrike
1989 Bonn Västtyskland
1991 Aten Grekland
1993 Sheffield Storbritannien
1995 Wien Österrike
1997 Sevilla Spanien
1999 Istanbul Turkiet
2000 Helsingfors Finland
2002 Berlin Tyskland
2004 Madrid Spanien
2006 Budapest Ungern
2008 Eindhoven Nederländerna
2010 Budapest Ungern
2012 Debrecen Eindhoven Ungern Nederländerna
2014 Berlin Tyskland
2016 London Storbritannien
2018 Glasgow Storbritannien
2020 Budapest Ungern
Web / Text
Bo Hultén.

Bilder
Bildbyrån