ungdoms-SM 26-28 maj

Klockan 09.00 fredagen den 26 maj invigs årets USM i Högevallsbadet i Lund. Med sin väloljade arrangörsapparat står SK Poseidon som värd för dessa tävlingar. Arrangören bjuder på fri entré och Mästerskappssidan vill uppmana alla som har möjlighet att bege sig till arenan för att njuta av fin simhoppning från ca 130 deltagande barn- och ungdomar. 

Grenordning finns här

Mästerskapets facebooksida här
 

Dag 1
De grenar med flest startande återfinns i flickornas D, C och B-klass. Mästerskapet inleddes med en sådan gren, flickor D 1m och 19 startande. Julia Ragén från Bofors Simhoppsklubb segrade med god marginal på 170,10 gentemot andraplaceringen av Polisens Darja Ivanova, poäng 153,35. Bronsmedaljen erövrades av Malmös Clara Stefanovic Andersson med poängen 150,50.
   Mästerskapet fortsatte sedan med C flickornas tremeterstävling. Där fick vi se Matilda Nilsson (Bofors SHK) med ca 40 poäng i snitt per hopp ta hem guldet. Hennes slutpoäng var imponerande 282,25. Silvret gick till Amanda Lundin (Polisen) med poängen 261,00 och Stella Lindqvist (Neptun) knep bronset med 252,35, tätt följd av Jönköpings Anna Stefanidou på 248,05. Insatserna som tjejerna åstadkom gör framtiden för svensk simhoppning minst sagt intressant. 
   Förmiddagens sista gren var B-pojkar på 3m. Tretton grabbar startade och de bjöd på ambitiös simhoppning. De tre i topp blev, Richard Roop Iliste (Polisen) med 382,55, Elias Petersen (Malmö) 372,65 och Zackarias Pettersson (Jönköping) 347,15. 

Efter en lunchpaus som hoppare och tränare använde till träning var det dags för C-pojkarna att tävla svikthopp 3m. I den grenen fick vi se Malmös Isac Faxius segra med 246,35, På andraplats följde hans klubbkamrat Knut Körsell med 238,05 och först på tredje plats prisades en hoppare från andra breddgrader, genom Polisens Cesar Kylberg som nådde 220,70 poäng. 
   USM fortsatte med en gren där A-flickor och A-pojkar tävlade samtidigt. Höjden var 1m och för framgång i denna gren krävs framför allt styrka och god sviktteknik och det visade segrarinnan Emma Gullstrand (Jönköping) upp med råge. Emma fullföljde med goda 363,45 före Malmötjejerna Linnea Sörensen och Hedda Nordstedt som båda tävlade inspirerat och nådde 338,60 respektive 332,25. 
   A-killarnas tävling på 1m innebar lite grann av en duell mellan Jönköpings soldat Max Burman och Polisens krigare Jacob Stoltz. Fram till sista hoppet hade de hasat varann i hälarna men då drog Max till med en mollisskruv som genererade både segerpoäng och dagens kraftigaste applådsalva i arenan. Max hoppade hem imponerande 434,05 och Jacob slutade 420,20 vilket för denne innebar ett glädjande pers. På tredjeplats såg vi Edvin Callheim (Linköping) med 284,80 som deltog med hopparglädje men oförmåga att konkurrera på grund av låg svårighetsgrad.

  Med solen gassande utanför flöt eftermiddagen vidare inne på Högevall in i D-pojkarnas 3m-gren. Tio killar gjorde upp om placeringarna och här fick vi se 08-distriktet i topp. Guldet till Albin Claesson (Polisen) och poängen 183,00, silver till Adrian Östlund (Neptun) med 173,80 och brons till Folke Barenius (Polisen) och poängen 152,30. 
   Sista grenen för dag ett på USM var höga hopp flickor B. Redan i B-klassen har man numer möjlighet att utföra hopp från alla tre plattformar, 5m, 7,5m och högsta plattformen, 10m. De tio deltagande flickorna valde uteslutande att hoppa från 5m och 7,5m. Från de höjderna bjöd deltagarna publiken på allehanda stilfulla hopp och skvättfria nedslag. Ella Bannon (Neptun) segrade med 278,35 före klubbkompisen Fia-Lisa Texte, poäng 269,10. Bronsmedaljen mottogs av Emma Johansson (Västerås) som hoppade in 267,10. 
 
"Roligt och spännande"
Flera av deltagarna som mästerskapssidan har pratat med har uttryckt att det varit roligt och spännande att delta. Tydligt är att många aktiva verkar tycka om när tävlingarna är jämna. Även om det är en ungdomstävling visar många simhoppare på förmågan att vara i nuet och ta fram det där lilla extra ur sina resurser för att åstadkomma sina mål  

Dagens hopp
I pojkarnas A-klasstävling på 1m åstadkom Jönköpings Max Burman en fantastisk en och en halv mollbergare med två och en halv skruv. Totalt sextiosex poäng gav det och det var längesen en ungdomshoppare bjöd på en sån högklassig mollisskruv. 

USM-general Sanna Wallertoft fotograferar en av medaljörerna från D-flickornas fredagstävling på 1m. 

Dag 2
Medan många startade lördagen med att damma av grillen, smörja huden med solskyddsfaktor och leta fram lämplig solhatt fylldes Högevall tidigt med simhoppsentusiaster, redo att ta sig an dag nummer två. Arrangören kallade till närvarande gästers sångengagemang för att hylla födelsedagsbarnet Max Burman. Mästerskapssidan hörde även ett obekräftat rykte att den legendariske tränaren Pär Berg blev lite mindre ung på lördagen. 
   Utöver födelsedagssång kunde Mästerskapssidan glatt lyssna till positiva tränare som uppmanade hoppare att "snurra snabbare", eller "sträcka tidigare" eller "hålla spänningen i nedslaget" under inhoppningen. Funktionärer huserade på olika håll med förberedelser. Mycket som skall stämma för ett lyckat arrangemang, alltifrån ett felsäkert sekretariat till fyllda kaffetermosar. Mästerskapssidan hade även möjlighet att lyssna till morgonens domarsamling. Diskussionerna handlade bland annat om regler och hur de skall tillämpas, men även domaretiska spörsmål bollades, allt med syftet att säkerställa att de ambitiösa simhopparna får den bedömning de förtjänar. 
   
Första gren ut var D-pojkar på 1m. I D-klassen tävlar barn till och med året de fyller elva. Efter grenens sex hopp kunde en prisutdelare från Polisen hänga guldmedaljen runt Folke Barenius som segrade med 168,90. Silvret fick Adrian Östlund (Neptun) motta, poäng 155,90, och bronset gick till segrarens klubbkamrat Albin Claesson (Polisen) med poängen 144,40. 
   Grenen efter, var höga hopp för A-klassen, där grenarna samkördes på grund av deltagarantalet, två pojkar och två flickor. I A-klassen tävlar ungdomar i åldrarna, 16-18 år. Här fick vi njuta av flertalet hopp från 10m, från segrarna i respektive klass. Det är en alldeles särskild tjusning att se hopparen smycka sin luftfärd med akrobatik innan hen slår i vattnet med en hastighet strax under 60km/timmen. Hanna Johnsson Stjernström (Malmö) förtjänade guldmedaljen med sju väl utförda hopp av seriens åtta, och poängen 346,05. Marginalen till tvåan Jill Karlström Thunberg (Polisen) 251,55 var uppenbar grenen igenom. Bland grabbarna var seger knappast ett mål för Jacob Stoltz men däremot personligt rekord. Detta åstadkom Polisenhopparen med 438,45 poäng. Särskilt Jacobs två och en halv baklängesvolt tilltalade domarna som belönade honom med 7,5-8 och 64,40 totalt på hoppet. Edvin Callheim (Linköping) tog den givna andraplatsen med 246,30. 
 
C-flickor 1m stod på tur, som en av mästerskapets mastodontgrenar med 26 startande. Tjejerna, 12-13 år, kämpade om placeringarna med 7st hopp. Än en gång drog Matilda Nilsson (Bofors) längsta strået med 259,40. Anna Gerstenfeld (Malmö) knep silvret med 245,95 och bronspengen fick Anna  Stefanidou (Jönköping) bära hem efter att ha hoppat ihop 225,90. 
   Efter tjejerna på ettan tog B-pojkarna (14-15 år) tornet i besittning. Richard Roop Iliste (Polisen) knep sitt andra mästerskapsguld med övertygande 368,05. Malmös Elias Petersen följde därefter med 330,25 och Zackarias Pettersson (Jönköping) bronshoppade på 312,30. 
   D-flickornas 3-meterstävling gav Julia Ragén (Bofors) utrymme att ta sitt andra guld. Vinstpoängen noterades till 183,45 före Clara Stefanovic Andersson, 174,20, och Signe Stahl, 163,60. Både Clara och Signe representerar Malmö KK. 
   Knut Körsell (Malmö) utklassade sina C-klasskonkurrenter i pojkarnas högatävling. Han segrade på 225,15 före klubbkamraten i Isac Faxius 187,90 och Polisens Cesar Kylberg som finansierade sin bronsmedalj med 178,35. 
   Lördagens sista gren, B-flickor 3m, var mer uppvisning än tävling tack vare Emilia Nilsson Garip. Emilia, hemmahörande i Malmö, levererade en hoppning som förintade all möjlighet till kamp och slutligen handlade det mer om vilken poäng hon skulle avsluta med. 376,60 kan hon sätta på sitt CV och hänga ännu en guldmedalj prisskåpet. På pallen medaljkröntes även Emma Johansson (Västerås) 323,95 och Sigrid Ekebäck (Jönköping) 318,20. Sista grenen innebar med andra ord på inget sätt något tävlingsdrama men bjöd  å andra sidan åskådare på akrobatisk och idrottsestetisk njutning. 
 

Här förrättas prisutdelning för D-pojkarnas tävling på 1m. 

DAG 3
Fyllda med motivation och näring från lördagskvällens kamratmåltid befolkade simhopparna Lundanläggningens mattor, sviktar och plattformar tidigt söndag morgon för träning. Mästerskapets avslutande dag stod på tur. Mästerskapssidans öron fångade upp målsättningar för dagen som sträckte sig från att delta i sitt första mästerskap, till "Jag ska ta medalj", till "Idag ska jag greja EJM-kvalet". Vad skulle hopparnas ansträngningar resultera i?

Första grenen var dagens längsta. B-flickor 1m bjöd på en jämn kamp mellan segrarinnan Emilia Nilsson Garip (Malmö) 312,65 och Västeråstjejen Emma Johansson 309,85. Bronset förtjänade Mikaela Dietmann (Bofors) med 296,50. Emilias starkaste hopp i serien var en tjusig en och en halv baklänges volt i pik som genererade 50 poäng. 
   C-flickornas högatävling följde och de fem domarna hade inte svårt att ranka Polisens Amanda Lundin som etta efter 7:or i snitt och 60 poäng på två och en halv tyska. Stella Lindqvist (Neptun) knep efter jämn hoppning silvret med 233,80 och på tredjeplatsen såg vi SIK Delfins Lovisa Gustavsson med 199,2
   B-pojkarnas bjöd på kvalité och variation. Hopp bedömdes med siffror från kategorierna Otillfredsställande hopp till Väldigt bra. De fyra pojkarna i topp var över 300 poäng. Guld till Richard Roop Iliste (Polisen) och därmed ett rent guldsvep för honom i B-pojkarnas grenar. Efter segrarens 350,25 silverhoppade Malmös Elias Petersen på 337,35 och bronset tog Jönköpings Zackarias Pettersson med 322,50. 
   Nästa gren var A-flickor och A-pojkar där åtta tjejer och tre grabbar kom till start. Emma Gullstrand övertygade bland flickorna med en simhoppning som innehåller flera faktorer som behövs för framgång, bland annat god höjd och vassa nedslag. Jönköpingstjejen såg till att 404,45 sattes som segerpoäng. Tre hoppare från Malmöteamet tog efterföljande placeringar, med Linnea Sörensen som tvåa på 388,65, och Hanna Johnsson Stjernström som trea med 359,60 före Wilma Stålarm som slutade strax utanför pall med 358,40. 
   Igen fick vi njuta lite dramatik mellan Jacob Stoltz (Polisen) och Max Burman (JSS) . Max försökte in i det sista och avslutade i hög stil med en stark två och en halv framåt med dubbelskruv. Trots 66 poäng på hoppet rådde han inte på Jacob som stod som segrare med 480,20 före Max vars silver kostade 473,65. Bronset gick till Edvin Callheim (Linköping) som hoppade in 282,00. 
   USM version 2017 avslutades med C-pojkar 1m. Malmögrabbarna Knut Körsell (1:a med 272,30) och Isac Faxius (2:a med 242,55) levererade en imponerande simhoppning med hänsyn till främst teknik. Bronset tog Polisens Cesar Kylberg med 219,95. 
   Mästerskapet summerat listar Malmö KK som bästa klubb med god marginal i 438 poäng, före Polisen (Stockholm) med 278 poäng och Jönköping som tredje bästa klubb med 185 poäng. 
   Mästerskapssidan tackar för den här gången och riktar ett särskilt tack till arrangören SK Poseidon och Chris Rye som bidragit med bilder.

Pristagarna för B-flickor 1m med Emilia, Emma och Mikaela topp 3, och Ella, Lisa och Sigrid placering 4-6 .