VM Kazan- 1 augusti

Dagens event - herrar 10m försök och semifinal
damer 3m final

Förbundskapten summerar VM i Kazan 2015

Det blev inga semifinalplatser eller finalplatser för Sverige under årets VM, vad tror du att det beror på?
– Ja, om man tänker på damernas 1m så är Daniella tre poäng ifrån, samtidigt måste man ju ha de där tre poängen för att ta sig dit. Jesper har också sett väldigt bra ut på 10m, för ett par dagar sedan gjorde ha två tre och en halv mollisar (307c) på nior, det är klart att vi hade hoppats på en semifinalplats där med. De skulle ha kunnat hoppa bättre med tanke på deras kapacitet men det gjorde de inte under detta VM och då måste vi så klart utvärdera varför vi inte tar oss hela vägen.
Vilken påverkan har konkurrensen på våra resultat?
– Ja alltså konkurrensen har blivit tuffare, hela Asien har blivit mer konkurrenskraftiga. Malaysia, Sydkorea och även Nya Zeeland är på gång.
Vad tar vi med oss i ryggsäcken, positivt som konstruktivt?
– Just nu har jag inte hunnit sammanfatta VM riktigt men vi måste bli mer noggranna, det är a och o. Det ser man exempelvis på fransmannen (Benjamin Auffret) som gick till final på 10m idag. Han gör sina svåra hopp, däribland tre och en halv mollis (307c) och tre och en halv tyskat (407c) klockrent med en fantastisk skolning. 
Du menar att vi behöver bli noggrannare i skolningen?
– Ja, det finns inga genvägar. Det tar lång tid i början och det måste få ta lång tid i början också. Det är som med ketchupflaskan, i början kommer det ingenting och sedan kommer det ingenting men till slut kommer allt.
Vad väntar de sista dagarna inna  ni åker hem igen?
– Ja, de ska träna i morgon. Jesper ville till exempel inte ha semester innan det var planerat så vi ska gå upp klockan sex igen och träna, allt enligt planen och sedan följer vi tävlingarna som är kvar. Finalen på 10m blir ju spännande, det är en härlig stämning där inne. 
Tack Ulrika Knape Lindberg!

Ingen semifinal för Jesper Tolvers på 10m

Det var sista chansen för Sverige att ta den där åtråvärda semifinalplatsen och chanserna var goda. Med ett nytt och färskt personbästa på 444,90, knappt en månad gammalt, hade Jesper goda chanser att ta sig vidare till en semifinalplats under herrarnas kval på 10m. Så klart förutsatt att han genomförde sin serie på bästa möjliga sätt eftersom konkurrensen är hård och från flertalet nationer dessutom.

Jesper inledde sitt kval med ett par säkra hopp. Först en två och en halv volt bakåt med en och en halv skruv (5253b) på sjuor i snitt och dryga 68 poäng. Sedan en tre och en halv tyska (407c) som gick aningen på underslag efter en väl optimistisk sträckning för 64,30 poäng. Även sin handstående dubbel bakåt med en och en halv skruv var fin, låg i starten då han klipper den nedåt men jobbar bra i hoppet och stoppar i den på sjuor, 67,20 poäng totalt på hoppet.

Efter halva tävlingen ligger Jesper på en 22:a plats, endast sex poäng efter sista semifinalplatsen, so far so good alltså. För Jesper gällde det nu att hålla nerverna i styr och fortsätta som han startat. Det var tyvärr inte vad som hände. I fjärde rundan gör Jesper en fin start i sin tre och en halv mollbergare (307c), ligger rätt vid sträckningen och ska "bara" plocka i hoppet när han totalmissar kopplingen och således också nedslaget, hoppet får 49,30 poäng och Jesper halkar ned till en 30:e plats. Sedan gör han en tre och en halv volt bakåt (207b) som sticker iväg alldeles för långt ut från plattformen och även här tappar Jesper placeringar, 48,60 på hoppet och en 35:e plats inför sista och avslutande rundan. Det är i princip omöjligt att ta in tillräckligt mycket här för att ta semifinalplatsen så för Jespers del handlar sista rundan om att få avsluta sin serie på ett bra sätt. Det gör han också ganska bra. Han avslutar med en helt okej fyra och en halv volt framåt (109c) på 6-6,5 och 68,45 totalt för hoppet. 

För både Jespers och Sveriges del, är VM i simhopp över. Jesper fick nöja sig med en 32:a plats och slutpoängen 366,35 på sin favortihöjd, en notering som är långt ifrån hans personliga rekord och säsongsbästa. Semifinalen på 10m går av stapeln klockan 14:00 i dag, strax därefter följer damernas final på 3m och i morgon avslutas VM i simhopp klockan 18:30 med herrarnas final på 10m. Båda tävlingar klart värda att se då försöken gett smakprov på riktigt vass hoppning och där jakten på guldet inte bara avgörs av två nationer.

Jesper Tolvers om kvalet på 3m och tankar om 10m

Ni var 61 startande på 3m och tävlingen tog drygt fyra och en halv timme att genomföra, vad gör du mellan varven för att hålla fokus och kunna ge allt när det är din tur?
– 
Jag tog det lugnt, låg eller satt ner och kopplade av samt kollade jag lite ibland när de andra hoppade. Jag satt även och pratade och skämtade med tränarna för att tänka på lite andra saker och hålla humöret uppe.

Hur upplevde du tävlingen på 3m i övrigt?
– 
Jag upplevde tävlingen som lång men rolig, jag upplevde inte att den tog så lång tid som det gjorde men som sagt var det roligt och det krävdes väldigt mycket för att ta sig till semi. Det var en bra nivå igenom tävlingen med en hel del stora missar från vissa håll.

Du slutade på en 38:e plats med 63,10 poäng bakom sista semifinalplats, hur ser du på din insats i gårdagens försök på svikten?
– 
Jag satsade och gjorde bättre starter än jag gjort på hela resan så missade lite i avsluten men framförallt satsade jag och gav gärnet.

Om inte så länge är det dags för dig att tävla din favorithöjd, 10m, vad tror du om dina chanser på en semifinalplats där?
– Jag har större chans att ta en semifinal och finalplats på 10m och det är också mitt mål. På 3m hade det krävts att jag slog personligt rekord för att ta mig till semi.

Vilka är dina största konkurrenter på 10m och varför?
– Självklart är det bägge kineserna, Tom Daley och David Boudia men också Mexico och Ryssland som tagit medaljerna de senaste tävlingarna. Även Ukraina, Kanada och Italien har väldigt bra hoppare.

Varför gillar du att tävla 10m så mycket?
– Jag älskar 10m på grund av känslan när man står där uppe högst upp och när man gör ett väldigt bra hopp och känner det när man passerar vattnet och hör ljudet av ett bra nedslag. Adrenalinet som pumpar genom kroppen är bland det bästa som finns.

Hur tycker du att arenan i Kazan är?
– 
Arenan är väldigt bra, det är ingen höjd som egentligen ligger under någon annan så det flyter på rätt bra när man tränar och man behöver inte vänta fem-tio minuter hela tiden. De kunde haft fler sviktar för att få bort köerna lite mer, men annars väldigt bra!

Tack så mycket och stort lycka till, vi sitter bänkade i morgon i blågult och hejar!

TV-sändningar

Tv4 tablå - klick
Eurosport tablå - klick
Tv4 play premium - klick

Vettiga länkar

Officiell hemsida - klick
Hela tävlingsschemat - klick
Videoklipp - klick
Youtubekanal - klick
Facebooksida - klick

@kazan2015
#Finakazan2015 #Kazan2015 #FINAworlds