GP Rostock 20-22 februari

Jesper Tolvers kvalad till EM och VM under GP i Rostock

loading...

Sista dagen bjöd på en ordentlig skräll när Jesper Tolvers klarade kvalpoängen till sommarens europa- och världsmästerskap på 10m. Efter en lite trög försökstävling med lite loj hoppning tog sig Jesper ändå vidare till semifinal. Väl där vaknade han till och tog saken i egna händer. En väl genomförd tävling, där finalplatsen var säkrad i princip tävlingen igenom, resulterade i en kvalificering för final. Jespers slutpoäng i semifinalen, 406,75, var redan där över kvalgränsen. Till finalen fanns mer poäng att hämta, något Jesper också lyckades göra med bravur. Finalen bjöd på vass hoppning i framförallt de första omgångarna, ett starkt startfält skulle således bjuda till simhoppning på hög nivå. Framförallt tysken Sascha Klein imponerade på både publik och domare med kraftfull och stilren hoppning. Han var som berget, orubblig i princip från start och vann med poängen 524,20. För Sveriges del bjöd Jesper Tolvers på en uppvisning i mental styrka. Han lyckades höja sin hoppning rejält från semifinalen och noterade högre poäng i princip alla hopp i serien. Jesper gör en fantastisk tävling och ser ut som säkerheten själv när han tävlar. Fortsätter han så här blir 2015 ett riktigt bra simhoppsår för såväl Jesper själv som för svensk simhoppning på 10m. Slutnoteringen 428,65 är inte långt borta från hans personliga rekord och väl över kvalgränsen till EM och VM. Förbundskapten Ulrika Knape-Lindberg vill även lyfta fram Jespers inställning ”han går in i finalen med en härlig inställning. Strukturerad, positiv och vet vad han ska göra”. Mer sådant vill vi se under detta år.

Grand Prix tävlingarna i Rostock bjuder inte alltid på absolut topphoppning men de flesta ur världseliten brukar vara där för att känna på motståndet inför tävlingssäsongen. Därför är det också extra roligt när svenskarna bjuder på prestationer under Grand Prix-tävlingar. Helgens tävlingar inleddes på 3m där Jesper Tolvers tillsammans med Vinko Paradzik skulle slåss om semifinal och finalplatser. I ett startfält med 34 man där många av motståndarna har erfarenheter från flera OS gäller det att vara alert från start. Det var något som Vinko Paradzik lyckades med när han tog sig vidare till en semifinal med poängen 362,95, den bästa noteringen han gjort under GP tävlingar i Rostock. Jesper Tolvers hade en tyngre dag på 3m, för honom slutade tävlingarna i försöken då han hoppade för ostabilt för att lyckas ta sig vidare. Jesper slutade på 22:a plats med poängen 326.20. I semifinalen stötte Paradzik på patrull där han inte lyckades lika bra med hoppen som i försöken, lite för många nedslagsmissar drog ned poängen något och Vinko slutade som sjätte man med poängen 326,75. Sättet Vinko utför sin försökstävling på är i helt rätt riktning inför tävlingssäsongen 2015. Första steget är att genomföra en bra försökstävling och därmed kvala till semifinal, att dessutom gå in i tävling med vilja och power är än bättre. Vad som fattas är lite vassare avslut, då kommer han att vara med med hela vägen. 

Den sista svenska deltagaren vid tävlingarna i Rostock var Daniella Nero som intog 3m på lördagen. Det finns mycket gott att lyfta fram i tävlingen, en positiv inställning och hantering av nervositet tillsammans med kraftfull hoppning gjorde den här tävlingen till rolig att titta på. Samtidigt resulterade den kraftfulla hoppningen också i lite smärre missar som satte stopp för Daniellas möjligheter till en semifinalplats. Hon slutade som 14:e tjej med poängen 258,05, runt 22 poäng från kvalgränsen för europa- samt världsmästerskapen. En två och en halv volt bakåt lite på under och en två och en halv mollbergare lite på över ställde till det för hennes semifinalchanser denna gång. Ser man till deltagarna i semifinal och final har samtliga damer en svårighetsgrad på minst 14,8 (Nero 14,3), här finns det möjlighet att bjuda till lite mer. I finalen gjorde även alla damer samtliga hopp i pik, något som indikerar vad som krävs för att ligga i framkant bland sviktdamerna idag. Med en lite högre svårighetsgrad kan Daniella defintivt vara med och slåss om kvalplatser till en final på 3m.

Den svenska truppen till GP i Rostock består i år av Vinko Paradzik (3m), Jesper Tolvers (3m och 10m) samt Daniella Nero (3m). På denna sida kommer du att kunna ta del av en summering av tävlingen.

Vinko Paradzik och Jesper Tolvers är gamla rävar när det kommer till Grand Prix tävlingar i Rostock då båda har deltagit tidigare år. På tävlingens hemsida (länk i spalten till höger) kan man klicka sig in på deltagare och få ta del av de resultat grabbarna har gjort under tävlingarna tidigare år.

Förra året gjorde Jesper Tolvers 383,25 i en av semifinalerna på 10m, då räckte det inte till en finalplats. Vinko Paradzik hoppade som bäst 2013 på Rostocks 3m svikt när han slutade som 16:e man på 327,30. 

Mer om tävlingen

Mer info - klick
Livestream - klick
Resultat - klick