Årets simdrottare 2018

Svensk Simidrott tillsammans med websidan SIMMA.NU -  utser varje år det bästa i svensk simidrott.
Här hittar du alla vinnare och belönade i "Årets Simidrottare 2018."
Massor av förtjänta simmänniskor som hjälper oss att göra simidrott till det det är.

Vinnare 2018

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets kvinnliga simmare 2018
Sarah Sjöström, Södertörns Simsällskap

Fyra EM-guld, seger i Världscupen och fortsatt i världstopp under sitt 11:e år i den internationella toppsimningen - gav Sarah Sjöström en kristallklar seger som Årets kvinnliga simmare i Sverige 2018.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets manlige simmare 2018
Victor Johansson Jönköpings Simsällskap

Victor Johansson tiog steget in in EM-final på lång bana 2018. Svensk simmare som är på väg att etablera sig i de stora finalerna på distanssimningen.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets bäst kvinnliga juniorsimmare 2018
Sara Junevik Falu Simsällskap

Sara Junevik, 18 år och nybliven mästare på 50 meter fjäril i ungdoms-OS i Buenos Aires. Det ledde henne också till titeln som Årets bästa juniorsimmare i Sverige 2018

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets bäst manlige juniorsimmare 2018
Robin Hanson Järfälla Simsällskap

Två medaljer på Ungdoms-OS i Buenos Aires 2018 och ett genombrott i seniorsammanhang för en av 2000-talets stora simtalanger i Sverige, Robin Hanson gör honom till Årets Juniorsimmare i Sverige 2018 2018

Foto: Christoffer Beiming Foto: Christoffer Beiming

Årets kvinnliga polospelare 2018
Engla Lindman-Long, Järfälla Simsällskap

Engla har under 2018 fortsatt sin fina utvecklingskurva. Under SM-finalen i juni valdes hon till finalens bästa spelare, en utmärkelse hon även tilldelades under Beach-SM i juli där blev hon blev vald till turneringens bästa spelare. Större ansvar i försvarsspelet, utvecklad spelförståelse och förbättrad taktiskt kunnande är färdigheter som Engla adderat till sitt spel sedan hon tog emot priset som ”Bästa kvinnliga polospelare” för ett år sedan.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets manlige polospelare 2018
Christopher Vang, Linköpings Simidrottsförening,

Med en målmedvetenhet att ständigt utvecklas har Christopher genom åren sökt utmaningar som proffs i Europeiska ligor likväl som i Nordamerika och Australien. Under våren representerade han både ett klubblag i Kanada och i USA. I juli månad vann han  Beach-SM i Landskrona för femte gången i rad med sin hemmaklubb Linköping. Ett guld han var högst delaktig i som lagets speldirigent, motiverande kraft och avslutare. Under hösten byggde han på sin erfarenhet som proffs med att representera en Serbisk klubb i den Adriatiska ligan. Med sitt driv att ta nya kliv visar Christopher att viljan är det som skapar utveckling, och ger möjlighet att spela vattenpolo på högsta nivå vart som helst i världen.

Foto: Chris Rye Foto: Chris Rye

Årets kvinnliga simhoppare 2018
Emilia Nilsson Garip, Malmö Kappsimningsklubb

Emilia Nilsson Garip tog brons på svikthopp 1m vid EJM samt brons på svikthopp 3m vid JVM. Emilia har en förmåga att lyfta sig i finalen vilket är en mycket bra egenskap och det var lyftet i finalen som gjorde att hon hoppade till sig ett brons vid såväl EJM som JVM. Emilia är med sin graciösa hoppning ett stort framtidslöfte.

Foto: Chris Rye Foto: Chris Rye

Årets manlige simhoppare 2018
Elias Petersen  Malmö Kappsimningklubb

Elias Petersen är ytterligare en junior som har stigit fram och visat att han vill vara med och kriga. Elias blev fyra vid EJM på 1m endast 2 poäng från bronsmedaljen. Vid JVM belade han en mycket hedrande 8:e plats. Även Elias har en förmåga att vara bäst när det gäller.

Foto: Finska Simförbundet Foto: Finska Simförbundet

Årets konstsimmare 2018:
Annie Laine, Järfälla Simsällskap och Clara Ternström, SK Täby Synchro

 
Annie och Clara har under 2018 återintroducerat Sverige i EJM-sammanhang. De genomförde fina simningar och placerade sig på plats 19 i tekniskt par och plats 21 i fritt par. Annie och Clara har deltagit på utvecklings- och landslagsläger med stort engagemang och disciplin och är goda förebilder för yngre konstsimmare. Därför utses Annie och Clara till Årets Konstsimmare år 2018."

Foto: Privat Foto: Privat

Årets kvinnliga masterssimmare 2018
Maria Norberg Kristianstad

”Med mängder av rekord och många guldmedaljer så visade Maria åter igen sin snabbhet i bassängen. På SM, NM och EM fick hon kliva överst på prispallen efter rekordsnabba simningar på flertalet distanser och olika simsätt.”
 

Foto: Privat Foto: Privat

Årets manlige mastersimmare 2018
Leonard Bielicz – Göteborg Sim

”Leo gjorde som han brukar göra och det slutade som vanligt med besök överst på prispallen. Sin vana trogen simmade han fortare än de flesta har gjort tidigare och radade upp vinster och rekord på sprintdistanserna. Med glädje, snabbhet och segerrik teknik är Leo svårstoppad i bassängen.”

Foto: Bildbyrån Foto: BildbyrånÅrets  kvinnliga Open Watersimmare 2018
Ellen Olsson –  Skåre och SSG Saar Max Ritter

”Ellen visade under året fortsatt utvekling och att tålamod och erfarenhet krävs för att lyckas i denna simidrott. Med starka och snabba avslutningar under säsongen så resulterade detta med många pallplaceringar och vinster. Med starka fysiska och taktiska simningar i slutet av sommaren lyckades Ellen även med att placera sig som totaltrea på Europacupen.”

Foto: Privat Foto: Privat

Årets  manlige Open Watersimmare 2018
Elliot Sodemann – Malmö KK & Leuven Aquatics

Elliot tilldelas detta pris för att som första svenske herre placera sig topp-10 på en världscupstävling över 10K. Sitt första år som senior har Sodemann fortsatt sin utvecklingskurva och närmar sig världstoppen för varje tävling och har nu de bästa i sikte”

Foto: Bo Hultén Foto: Bo Hultén

Årets simidrottstränare 2018
Karl Johan Gårdström  Jönköpings Simsällskap

Karl Johan Gårdström var  årets tränare ungdom/juniortränare 2017 förra året har med sitt framgångsrika gäng fortsatt fin utveckling. Victor Johanssons och Hanna Erikssons framgångar på seniornivå sticker ut lite extra såklart.
Victor med en fin 4:e plats på EM i Glasgow och Hanna som vann allt från 100 upp till1500 meter på SM, något ingen annan gjort tidigare.

Foto: Bo Hultén Foto: Bo Hultén

Årets simidrottstränare ungdom/junior 2018
Marcus Åradsson Järfälla SImsällskap

Har på ett klokt och långsiktigt sätt matchat Robin Hanson från internationellt duktig ungdom till internationellt duktig junior. Robin simmade dessutom sin första EM final under året.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Årets funktionär 2018
Berne Andersson Ängelholms Vattenpolare

Eldsjäl har han kallats. Definitionen av eldsjäl är att man brinner för något. Brinner starkt. Synonymer till eldsjäl är entusiast, drivande kraft, pådrivare, idéspruta, idékraft, inspiratör, entreprenör och primus motor. Han är allt det där. Berne Andersson från Ängelholms Vattenpolare. Han syns, han märks och han får saker att hända. Ständigt med ett engagemang som kan förflytta berg, ibland obekväm men alltid med vattenpolons bästa som mål. Berne han är allt men i år är han framförallt Svensk Simidrotts funktionär nummer 1.

Årets kategorier och vinnare

Årets kvinnliga simmare Sarah Sjöström, Södertörns Simsällskap
Årets manlige simmare Victor Johansson Jönköpings Simsällskap
Årets bästa kvinnliga juniorsimmare Sara Junevik Falu Simsällskap
Årets bästa manlige juniorsimmare Robin Hanson Järfälla Simsällskap
Årets kvinnliga polospelare Engla Lindman-Long, Järfälla Simsällskap
Årets manlige polospelare Christopher Vang, Linköpings Simidrottsförening,
Årets kvinnliga simhoppare Emilia Nilsson Garip, Malmö Kappsimningsklubb
Årets manlige simhoppare Elias Petersen  Malmö Kappsimningklubb
Årets konstsimmare Annie Laine Järfälla Sim och Clara Ternström. SK Täby Synchro
Årets kvinnliga masterssimmare Maria Norberg Kristianstad
Årets manlige mastersimmare Leonard Bielicz – Göteborg Sim
Årets  kvinnliga Open Watersimmare Ellen Olsson, Simklubben Skåre/Saarbrucken
Årets  manlige Open Watersimmare Elliot Sodemann – Malmö KK & Leuven Aquatics
Årets simidrottstränare senior Karl Johan Gårdström  Jönköpings Simsällskap
Årets simidrottstränare ungdom/junior Marcus Åradsson Järfälla SImsällskap
Årets funktionär Berne Andersson Ängelholms Vattenpolare

Läs gärna pressmeddelandet också!

Skribent Bo Hultén