Årets simidrottare 2021

Svensk Simidrott tillsammans med websidan SIMMA.NU  utser varje år det bästa inom Svensk Simidrott.
Här hittar du alla vinnare och belönade i "Årets Simidrottare 2021."
Massor av förtjänta människor som hjälper oss att göra Svensk Simidrott till det det är.
Hela listan med vinnare finns längst ner på sidan om du önskar att kopiera!

Årets vinnare 2021

Årets kvinnliga simmare 2021
Sarah Sjöström, Södertörns Simsällskap

OS-medaljen i Tokyo bar bragdstämpeln. En knäckt armbåge i februari blev ett silver i Japan. Det var en väg kantad av tufft och hårt armbete men också med en spirit som imponerande inte bara på sim-Sverige utan på en hel nation.
När Sarah sedan under hösten vann ISL:s MVP-liga och blev den tävlingens största - ja då var hon tillbaka, den leende och inspirerande 28-åringen

Årets manlige simmare 2021
Erik Persson. Kungsbacka Simsällskap

Tre lopp under OS, i försök, semifinal och final - med en träffbild på 12/100-delar visar en jämnhet. Senare under säsongen och i kort bana visade sig Erik vara en riktigt "fena" och vann flera deltävlingar mot de bästa i världen på 200m bröstsim och satte svenska rekord. Återigen landets bäste manlige simmare!

foto: Bildbyrån
foto: Bildbyrån

Årets bäst kvinnliga juniorsimmare 2021
Emelie Fast, Södertörns Simsällskap

Målet 2021 för Emelie var att simma EJM, men så blev det inte. På EM i Budapest slog hon pers med två sekunder och kvalade in till OS i Tokyo. Vilken bedrift!

foto: Bildbyrån
foto: Bildbyrån

Årets bäst manlige juniorsimmare 2021
Elias Persson, Malmö Kappsimningsklubb

Går från klarhet till klarhet. På 2021 års SM/JSM i Stockholm vann han bl a fyra juniortitlar i frisimsgrenarna.

Årets kvinnliga polospelare 2021
Malin Andersson, Järfälla S  (född 2004)

Under säsong 2021 representerade Malin Andersson Järfälla S i tre olika åldersgrupper; U18, J20 och Elitserien.
Järfälla S lyckades med konststycket att ta sig till final i alla tre åldersgrupper, dessutom vann man alla tre mästerskap. En klart bidragande orsak till framgången i alla tre åldersgrupper kan tillskrivas lagets målvakt, Malin Andersson. Under alla tre finaler har Malin varit omutbar i målet. Hon har axlat rollen som lagkapten och dirigerat sitt lag från det egna målet och där stått för många matchavgörande räddningar. Med sin förmåga att läsa spelet, sina snabba reflexer, och sin orädda spelstil har Malin klivit fram som en av de mest värdefulla spelarna i svensk vattenpolo för tillfället. Det har gett henne en plats i damernas utvecklingslandslag, men också att bli vald till årets kvinnliga polospelare 2021!

Årets manlige polospelare 2021
Hans Zdolsek, Linköpings SF  (född 1996)

Efter tre framgångsrika år på Whittier college i Los Angeles, avslutade Hans sina universitetsstudier hösten 2021 med en Masterexamen i finansiell ekonomi vid Fordham University i New York. Vid sidan av studierna har Linköpingssonen lagt mycket energi på att utvecklas som vattenpolospelare. Under collegetiden i USA har han klivit fram som en naturlig ledare och valts till lagkapten i båda lagen. I det defensiva arbetet har han ofta fått uppdraget att neutralisera motståndarnas vassaste spelare medan hans skytte i offensiven många gånger varit matchavgörande, likväl som hans förmåga att agera spelfördelare resulterat i många assists. I sitt lag vid Fordham University, New York, har Hans under säsongen varit lagets bäste spelare med bl.a. 47 mål och 38 assists. Hans har dessutom för sina prestationer förärats med ”Most Valuable Player of the MAWPC East” och ”Most Outstanding Player of the MAWPC Championship”. Nu utses Hans Zdolsek även till Sveriges manliga polospelare 2021! 

foto: Bildbyrån
foto: Bildbyrån

Årets kvinnliga simhoppare 2021
Emma Gullstrand, Jönköpings Simsällskap

Emma får utmärkelsen Årets kvinnliga simhoppare i kraft av sin bronsmedalj i svikthopp på Europamästersakpen och sin trettondeplats på sin OS-debut under de Olympiska Spelen i Tokyo.

foto: Bildbyrån

Årets manlige simhoppare 2021
Vinko Paradzik  Jönköpings Simsällskap

Vinko bäst i Sverige bland simhoppsherrarna med sin niondeplats på Europamästerskapen.

Årets konstsimmare 2021
Clara Ternström  SK Täby Syncro

Clara Ternström har under 2021 simmat EM i både fritt och tekniskt solo, och genomförde starka simningar i bägge programmen med en fin 12e placering i tekniskt solo. Utöver det har hon även representerat Sverige i flera World Series-tävlingar, och placerade sig på 7e plats i FINA:s solo-ranking i världsserien, samt representerat Sverige i par på OS-kvalet. Clara utses därför till Årets Konstsimmare 2021

foto: Bildbyrån

Årets Öppet vattensimmare:
Elliot Sodemann Malmö Kappsimningsklubb

Elliot visade fortsatt god utveckling med klok, taktisk simning i stark konkurrens att avståndet till världseliten minskar och att han på flera plan hanterera idrotten på ett professionellt sätt. 

(”I denna kategori har vi för 2021 valt att  endast ta ut en simidrottare där både manliga och kvinnliga prestationer vägts in. Detta eftersom det under året varit så få tävlingar som kunnat genomföras.”)

foto: SK Neptun
foto: SK Neptun

Årets Masterssimmare 2021:
Anders Haglund SK Neptun

Anders tilldelas priset för sina prestationer under året där rekord slogs i bassängen, oftast flera i samma lopp och för sina egenskaper och förebild som representant för svensk mastersimning.

(”I denna kategori har vi för 2021 valt att  endast ta ut en simidrottare där både manliga och kvinnliga prestationer vägts in. Detta eftersom det under året varit så få tävlingar som kunnat genomföras.”)

foto: SOK och Bildbyrån
foto: SOK och Bildbyrån

Årets simidrottstränare 2021
Tränarteamet runt Sarah Sjöström

Ett team. Ett jobb mot en OS-medalj på kort tid. En bruten armbåge och en simmerska, Sarah Sjöström med hög motivation. Tillsammans gör det jobbet och medaljen är bärgades.
Årets tränarteam: Johan Wallberg NEC, Jörgen Sandberg SOK och Niklas Heckscher SOK.

foto: Bildbyrån
foto: Bildbyrån

Årets simidrottstränare ungdom/junior 2021
Pär Berg Malmö Kappsimningsklubb

Pär Berg för sina tränarinsatser som bidragit till Emilia Nilsson-Garips två Junior-EM guld och ett Junior-VM brons - individuellt. Dessutom ingick 3 tre av Pärs simhoppare i laget som tog Junior-VM brons i Team Event, Emilia Nilsson-Garip, Elias Petersen och David Ekdahl. Pär levererar ständigt simhoppare till landslaget. 

Årets funktionär 2021
Kajsa Hasselström Schmidt - Södertälje Simsällskap

Sedan övertagandet av parasimningen från Parasportförbundet är det många personer som lagt ner mycket tid och engagemang för att integreringen av parasimningen ska bli så bra som möjlig. En viktig del i parasimningen är jobbet med klassificering av simmare. Det är ett komplext arbete som ställer höga krav på klassificerarna. I Sverige har vi få klassare och i väntan på att flera utbildas är det ett fåtal personer som fått dra ett stort lass och tagit mycket ansvar. En av de som jobbat allra hårdast i frågan och lagt ner åtskilliga ideella timmar i arbetet med klassificering för parasimningens bästa är Kajsa. För detta engagemang utses Kajsa till årets funktionär 2021.

Hela listan med Årets vinnare 2021
Årets kvinnliga svenska simmare: Sarah Sjöström Södertörns Simsällskap
Årets manlige svenske simmare: Erik Persson, Kungsbacka Simsällskap
Årets kvinnliga juniorsimmare: Emelie Fast, Södertörns Simsällskap
Årets manlige juniorsimmare: Elias Persson, Malmö Kappsimningsklubb
Årets kvinnliga polospelare: Malin Andersson, Järfälla S
Årets manlige polospelare; Hans Zdolsek, Linköpings SF
Årets kvinnliga simhoppare: Emma Gullstrand, Jönköpings Simsällskap
Årets manlige simhoppare: Vinko Paradzik  Jönköpings Simsällskap
Årets konstsimmare: Clara Ternström  SK Täby Syncro
Årets mastersimmare: Anders Haglund SK Neptun
ÅretsOpen Watersimmare: Elliot Sodemann Malmö Kappsimningsklubb
Årets simidrottstränare senior: Tränarteamet runt Sarah Sjöström
Årets simidrottstränare ungdom/junior: Pär Berg Malmö Kappsimningsklubb
Årets funktionär: Kajsa Hasselström Schmidt - Södertälje Simsällskap