Dag 1- fredag

Förra årets svenska ungdomsmästerskap bjöd på många hoppare och spännande tävlingar, här är ett axplock av alla hoppare under defileringen. Kommer deltagarantalet att bli större i år?

Efter första dagen på årets USM ser vi en lovande mängd simhoppare på tjejsidan, framförallt i D-klassen där över 30 hoppare ställde upp på 1-meterstävlingen. Det var dagens första gren. Nästa tävling var pojkar A, 3 meter, där enbart en hoppare startade. Ett kvitto till Sveriges simhoppsklubbar på var de kan göra betydande insatser i rekryteringsarbetet under kommande år.

Åter till D-flickor 1 meter där Emilia Nisson Garip, MKK, och Amanda Lundin, SPIF, visade upp mycket fin hoppning. Amanda hade greppet om guldet fram till sista omgången då båda tjejerna gjorde dubbel volt framåt. Emilia drog där det längsta strået och vann på 184.50, två tiondelar före Amanda. De både presterade såväl underhållande som lovande simhoppning.

Erik Gundersen, MKK, ”tävlade” som enda hoppare på 3 meter i pojkar A, där han trots brist på konkurrens lyckades finna inspiration till att sluta på poängen 443.75. Erik visade på stabil hoppning med enbart ett par mindre missar, bland annat på sin två och en halv med helskruv, vilket förvisso är hoppet med högst svårighetsgrad i hans serie.

Amanda Lundin, SPIF, silvermedaljörskan från 1 meter flickor D, dök upp igen i flickor C, höga hopp. Trots att hon egentligen är D hoppare, dessutom med två år kvar i den klassen, visade hon vägen genom stilfull hoppning och tog guld på poängen 192.65, tolv poäng före Ella Engström, MKK, som slutade två.

Pojkar B, 3 meter, vanns av Axel Dahl, MKK, på poängen 376.80. Tävlingen bjöd på fin hoppning blandat med en del ”onödiga” missar. På pluskontot sätter vi Felix Raftewolds (SPIF) två och halv mollbergare som belönades med 7:or och 8:or.

SK Poseidon vann matchen i pojkarnas 1-meterstävling i D-klassen. Det var Erik Ekenstierna som stod för den stabila insatsen och därmed vann guldet åt Lundaklubben på poängen 179.95. Sedan var det ett ganska stort gap ner till andra placeringen, där Elias Petersen, MKK, befann sig vid tävlingens slut på poängen 152.05.

Därpå följde pojkar C, 1 meter, där Edvin Callheim hoppade hem guldet LASS på poängen 208.55. En slutpoäng med god marginal till de andra hopparna.

Desto jämnare var det mellan framförallt Alice Löf Ersson (SPIF) och Wilma Stålarm (MKK) i B-tjejernas högatävling. Alice vann till slut tack vare något vassare nedslag men Wilmas starter och övriga hoppning visar att hon är med i allra högsta grad.  Slutresultatet för tjejerna var 257.85 respektive 256.00. Tight, helt klart.

A-tjejernas 1-meterstävling bjöd inte på samma spänning. Veronica Lindahl, VSS, bärgade guldet på 381.90. Frida Källgren slutade tvåa på 356.25, vilket även det var med god marginal till nästa medaljplacering. Veronica och Frida ska båda tävla EJM i sommar och visar att de vill vara med och tampas i Europa. Veronicas dubbelskruv förtjänar extra spotlight då hon kombinerar höjd och elegans enligt simhoppningens ABC.  

Dagens skräll tillskriver vi Wilma Stålarm och Frida Källgren som tack vare god tajming och trygg hoppning slog det EJM-klara laget Ellen EK och Felicia Granath i dagens sista tävling, flickor synchro, 3 meter. Ellen och Felicia behöver hitta bättre samspel framförallt i satserna.

Glädjande med dagen måste vi ändå konstatera är att medaljerna är relativt spridda mellan deltagande föreningar. Nu laddar vi om mot ytterligare två dagar med simhopp.

Tävlingstider

Fredag 9:00
Flickor D svikthopp 1m
Pojkar B svikthopp 3m samt 
Pojkar A svikthopp 3m
Flickor C höga hopp
Fredag 15:00
Pojkar D svikthopp 3m
Pojkar C svikthopp 1m samt Flickor B höga hopp
Flickor A svikthopp 1m
Flickor A-D synchro 3m

Liveresultat - klick
Resultat - klick