GP Rostock 21-23 februari

Sverige under defilering, ett skojfriskt gäng. Foto: Jesper Tolvers

Under FINAs GP-tävling i Rostock tävlade Vinko Paradzik, Jonathan Jörnfalk, Johanna Johansson och Jesper Tolvers. Sofia Kuylser åkte med som ledare och Susanne Wetteskog Bungum som domare. Återigen skickar Sverige ett team med aktiva som på bästa sätt stöttar, peppar och höjer stämningen under tävling och träning. Ett sammansvetsat lag har lättare att våga slappna av och ha roligt under tävling, något som de aktiva blir bättre och bättre på.

Först ut i tävlingssammanhang var Vinko Paradzik (Södertälje SS) och Jonathan Jörnfalk (Malmö KK) på 3m. I ett stort startfält på 37 hoppare gällde det att placera sig bland de 12 främsta för att nå en semifinal. Killarna hade svårt att hitta tempoväxlingen och lättheten i hoppningen under tävlingen vilket innebar ojämn hoppning och missade en semifinal denna gång. Jonathan slutade på 323,60 poäng och Vinko landande på poängen 306,75.

Johanna Johansson (Bofors SHK) hade inte heller hon en toppendag under sin 3m tävling. Inhoppningen hade sett bra ut men då tävlingen började kom också nervositeten. För Johanna innebar det lite för spänd hoppning i starterna som inte stämde riktigt och påverkade hoppen. Det var först i sista hoppet som spänningarna släppte något och Johanna kunde avsluta sin serie med ett stabilt och säkert hopp. Johanna slutade på 198,20 poäng. Trots att resultaten av gängets svikttävlingar inte har varit i närheten av vad de är kapabla att göra så har de gemensamt att de inte vikit ned sig och låtit en sämre start påverka resten av hoppet. Inställningen att kriga hela vägen ned i vattnet har varit genomgående för alla tre genom hela tävlingen.

Sist ut under tävlingshelgen var Jesper Tolvers (Stockholms Polisens IF) på 10m. Jesper gick in i tävlingen med beslutsamhet och lite jävlar anamma då han mötte ett meriterat startfält. Jesper genomförde en riktigt bra försökstävling där både starter och avslut stämde och Jesper visade upp stabil, säker och stilfull hoppning vilket också tog honom till semifinal med 397,50 poäng. I semifinalen gällde det för Jesper att plocka tredjeplatsen för att lyckas ta sig till final. För Jesper stämde hoppningen inte lika bra i semin som den gjorde i försöken vilket också innebar att han inte tog sig vidare och slutade femma på poängen 383,25. Jesper har dock under Rostock visat sin potential som högahoppare och har alla möjligheter att vara med och kämpa om finalplatser i dessa sammanhang.

I en sport där marginalerna är så pass små spelar så många faktorer in i prestationen i tävlingssammanhang. Tekniken ska stämma och stilen ska alltid vara närvarande, det är självklara saker som är genomgående i träning. Den mentala biten spelar lika stor roll för prestationen och är ofta inte lika lätt att hantera som själva hoppningen i sig. Att lära sig att slappna av, fokusera på hoppet istället för prestationen som helhet och samtidigt njuta av varje sekund under tävling är inte helt lätt men ack så värdefullt för att det inre drivet, motivationen, inte ska slockna. Kinesen Shixin Li personifierade just detta under sin tävling på 3m. Glädjen av att få tävla och sätta sina hopp, när allting stämmer, den skiner igenom när han kommer upp till ytan och gestikulerar som om han vunnit miljonvinst på lotto tre gånger om. Det är något som vi tar med oss från Rostock, att aldrig glömma att ha roligt under resans gång samtidigt som vi alltid oavsett hopp och start ska kriga hela vägen ned i vattnet.

Mer information- klick
Livestream- klick
Resultat- klick