European Games Baku 18-21 juni

Ellen Ek under försöken i höga hopp, prestationen i försöken gav henne en finalplats
Ellen Ek under försöken i höga hopp, prestationen i försöken gav henne en finalplats

De svenska simhoppstjejerna invigde European Games i Baku med ordentligt jävlar anamma. Trion Ellen Ek, Frida Källgren och coach Sofia Garametsos visade vad girl power innebär när de tog finaplatser i varje gren och dessutom gjorde det bra.

European Games startade på ett bra sätt för Sverige och Ellen Ek när hon tog sig vidare till final som sjätte tjej i damernas höga hopp efter en stabil hoppning med endast ett hopp som drog ned poängen. Slutpoängen i försöken var 347,50.  I finalen hade Ellen sjätteplatsen i sitt järngrepp ända fram till sista hoppen där  Ellen missade sin tre och en halv volt framåt (107b) som gick på under och hon halkade då ned aningen i resultatlistan. Ellen slutade trots detta på en fin niondeplats med slutpoängen 330,50, en slutpoäng i närheten av hennes kvalpoäng hade räckt till en sjätteplats igen.

På fredagen var det Frida Källgrens tur att gå in i tävlingarna när damer 1m stod på schemat. Frida gjorde en bra insats under försökstävlingarna, även om det fanns mer att ge, åtta av nio hopp satt ungefär där de skulle medan hennes en och en halv mollbergare (303b) strulade till det aningen. Inte gav Frida upp för det och avslutade sin tävling med en en och en halv framåt med dubbelskruv (5134d)  som genererade 53 poäng och seriens högsta notering. I och med det gick Frida vidare till en final som nionde tjej med slutpoängen 365,30. Till finalen tar man med sig resultaten från de fem första hoppen, något som gynnade Frida då hon hade plockat i sina på ett fint sätt med domarpoäng på mellan 7,0 och 8,5. I finalen höjde sig startfältet ordentligt, hoppningen hade hög klass, och vinnarpoängen av Maria Polyakova (Ryssland) låg på 419,45. Frida gjorde sin finaltävling ungefär som sin försökstävling, stabil serie, fina hopp men utan det där lilla extra som spets. Detta gav henne totalt 370,30 poäng och en 12:e plats.

Tjejerna fick avsluta European Games 2015 med att tävla tillsammans under damernas 3m, något de här två damerna gillar och ett fenomen som också brukar plocka fram tävlingshumöret deluxe. För Frida Källgren resulterade fenomenet i ett personligt rekord när hon slutade sjua i försöken med poängen 409,30. Ellen Ek smittades också av gott tävlingsförsök och gjorde även hon en riktigt fin prestation, snöpligt värre räckte det inte hela vägen till final då Ellen på en 14:e plats med poängen 353,30, endast 1,45 poäng från final. I finalen gjorde Frida en minst lika fin tävling, påhejad av en Ellen Ek på läktaren denna gång. Det enda hoppen som tyvärr drog ned Fridas slutpoäng var hennes två och en halv mollbergare (305c) som inte satt som i försöken, Fridas slutpoäng 392,55 räckte till en niondeplats och satte därmed punkt för European Games för detta år.

Frida Källgren och Ellen Ek har gjort fantastiskt fina prestationer, tre av fyra möjliga finalplatser säkrades och tjejerna lyckas matcha den höga nivån som konkurrenterna visat upp. Riktigt bra jobbat av våra svenska tjejer och vi hoppas att vi får se mer av både Ellen och Frida i liknande framtida sammanhang.

Frida Källgren, coach Sofia Garametsos och Ellen Ek i den svenska Baku-munderingen
Frida Källgren, coach Sofia Garametsos och Ellen Ek i den svenska Baku-munderingen
Ellen EK presenteras inför finalen i höga hopp för damer
Ellen EK presenteras inför finalen i höga hopp för damer

Tävlingstider

Torsdag 18/6
Herrar 1m försök
Herrar 1m final
Damer höga hopp försök - Ellen Ek deltar
Damer höga hopp final
Fredag 19/6
Damer 1m försök - Frida Källgren deltar
Damer 1m final 
Herrar 3m synchro
Lördag 20/6
Herrar 3m försök
Herrar 3m final
Damer 3m synchro 
Söndag 21/6
Damer 3m försök - Ellen Ek & Frida Källgren deltar
Damer 3m final
Herrar höga hopp försök
Herra höga hopp final

Vettiga länkar

Officiella hemsidan - klick
Tidsschema och resultat - klick
Utvalda videosekvenser - klick