Junior SM – dag ett

Hej Ellen Ek, svensk juniormästarinna i höga hopp!

Grattis till JSM-guld i år igen. Hur känns det att få försvara en titel?
– Det känns jättebra! Men det var inte helt oväntat, konkurrensen från tidigare år har framförallt varit de äldre men nu är jag ju helt plötsligt äldst!
Kan du berätta lite om hur tankarna går under tävlingarna för dig?
– Mitt mål var att klara kvalpoängen till European Games så jag tänkte mest på det och var därför lite spänd genom hela försökstävlingen, särskilt inför sista hoppet när jag såg att jag inte behövde så många poäng till. Men när jag insåg att jag hade klarat det så släppte all spänning och jag gick in i finalen utan att känna någon som helst press. I finalen ville jag bara visa att jag faktiskt kunde hoppa ännu bättre (vilket jag lyckades med) så då tänkte jag bara på att kötta, haha.
Hur brukar du förbereda dig inför tävling?
– Kvällen innan, när jag ska sova, brukar jag tänka igenom alla mina hopp extra noga, mycket detaljer så jag har full koll på vad jag ska tänka på när jag ska hoppa. Men annars tror jag inte att jag har några speciella rutiner, förutom att vara pigg och mätt innan min tävling!
Vad händer om du inte är pigg och mätt?
– Om jag inte är pigg så blir hoppen svåra att hinna runt på och om jag inte är mätt så tänker jag bara på att jag är hungrig, haha.
Hur ser du på din prestation idag?
– Jag är mest nöjd med min poäng. Att jag slog personligt rekord och klarade kvalpoängen i både försöken och i finalen. Men jag är även väldigt nöjd med att jag satte mitt sista hopp i finalen, fastän jag har tävlat med det i drygt ett år så har jag aldrig riktigt lyckats göra det bra på någon tävling. Fram tills idag. Något som var mycket inspirerande var att det var så många som hade väldigt bra nedslag i tävlingen!
Och i och med din prestation idag så har du också klarat av ditt mål, att komma över kvalgränsen för European Games och har alltså möjlighet att bli nominerad till tävlingen, hur känns det?
– Jag är otroligt glad! Även om jag visste att jag hade potential till att klara kvalgränsen så vågade jag inte hoppas på det för mycket innan tävlingarna idag, så när jag såg att jag hade klarat det så blev jag extremt lättad. Än vet jag ju inte om jag blir uttagen, men att få åka till EG skulle vara en helt fantastisk upplevelse!
Vad ser du fram emot med resten av JSM?
– Jag ser mest fram emot synchron. Synchro är alltid roligt, det är ju den enda lag-grenen vi har inom simhopp! Jag har bytat synchropartner sen förra JSM, så det ska bli kul att se hur det går i år.
Till sist, några korta val i simhoppsanda...
Mollis eller bakåt? 
– Bakåt för jag har mer problem med att få fart i mina mollisrotationer.
Magplask eller ryggplask? 
– Ryggplask eftersom magplask brukar innebära ansiktsplask eller att man tappar andan så då väljer jag hellre ryggplask, det brukar vara lite skonsammare..
Skruva åt höger eller åt vänster?
– Skruva åt höger.
Flera skruvar eller flera volter?
– Flera volter för att jag tycker att det är lättare att hitta ut ur volter än skruvar.
Svikt eller höga?
– Höga.
Hoppsats eller klassisk sats?
– Hoppsats.
Grattis, tack och ett stort lycka till under resten av helgen!

Hej Oscar Raftewold, svensk juniormästare i höga hopp!

Foto: Chris Rye Foto: Chris Rye

Vad hade du för tankar om tävlingen idag?
– Jag ville slå mitt personliga rekord och hoppa så bra som möjligt.
Gjorde du det idag?
– Ja, jag är nöjd med min insats eftersom jag slog personligt rekord och tycker jag hoppade allmänt bra.
Vad var det som gjorde att du hoppade bra?
– Jag var inte så slarvig när jag hoppade, tänkte igenom mina hopp noga och då blev det bra.
Att ni bara är tre killar som tävlar, påverkar det dig eller din motivation?
– Nä, alltså de slog ihop tävlingen med tjejernas så då blir det fler i samma tävling men sen påverkas jag inte för jag tänker bara på att jag ska försöka slå mig själv.
Vad var roligast med dagens tävlingar?
– Att det också gick bra för de andra hopparna, det är roligt för det är roligare när det blir mer konkurrens när man tävlar.
Vad är du mest nöjd med under tävlingen med tanke på din prestation?
– Jag är mest nöjd med mina starter för jag var inte så stressad och tog det lugnt och gjorde starter med bra höjd och avstånd. Jag är också nöjd med att jag hade bra fokus under hela tävlingen även om jag hoppade lite sämre under en del hopp i försöken.
Hur hanterar du de situationerna, när du upplever att du hoppar sämre?
– Jag försöker mest att inte tänka på det då utan göra det bästa jag kan på nästa hopp istället.
Du har ju också i och med finalpoängen klarat kvalgränsen till EJM, hur känns det?
– Jag tycker det var stort för det var ett av mina mål med tävlingen och jag är nöjd och stolt över mig själv, att jag tog den poängen.
Vad ser du framemot under resten av JSM?
– Jag ser fram emot att tävla 1m och att ha roligt, bara tävla och umgås med de andra hopparna.
Till sist, några korta val i simhoppsanda...
Mollis eller bakåt? 
– Bakåt för jag känner mig säkrare och ser bättre.
Magplask eller ryggplask? 
– Magplask för då vet man ändå när vattnet kommer.
Skruva åt höger eller åt vänster?
– Skruva åt vänster.
Flera skruvar eller flera volter?
– Flera volter.
Svikt eller höga?
– Höga.
Hoppsats eller klassisk sats?
– Hoppsats.
Grattis igen Oscar och lycka till på 1m!

Ellen Ek och Oscar Raftewold vann höga hopp

Efter fredagens finalpass stod det klart att regerande juniormästarinna återigen fick kliva högst upp på pallen och titulera sig svensk juniormästare i höga hopp samtidigt som Stockholms Polisens Oscar Raftewold tog över titeln från sin klubbkamrat Jacob Stoltz.

Förhoppningarna på finalen var att deltagarna kunde höja kvaliteten på hoppningen en aning och visst gjorde de det. Både i tjejernas och killarnas final visades snäppet vassare hoppning upp. Detta resulterade i en tightare final mellan simhopparna och lite mer kamp om pallplatserna bakom överlägsna Ellen  Ek (malmö KK). Redan i försöken visade Ellen att stabil hoppning i kombination med hög svårighetsgrad resulterar i välbetalda hopp. Försökspoängen 348,40 var både högre än killarnas försöksnoteringar (och då har tjejerna ett hopp mindre) och en klar förbättring jämfört med förra årets högsta notering på 332,25 i finalen (också av Ellen Ek). I finalen var det en vassare Ellen som noterade betydligt bättre poäng på sin tre och en halv volt framåt jämfört med i försöken då den gick kraftigt under. Hennes stabila hoppning och svåroghetsgrad gav henne till slut guldet med poängen 367,55. Klubbkamraten Linnea Sörensen hängde också med fint i finalen och bjöd bland annat på en riktigt fin två och en halv tyska som belönades med dryga 59 poäng. Linnea knep silvret (319,95p) strax före Stockholms Polisens Amanda Lundin (315p). Ellen Ek har också med sin hoppning i försök och final två gånger lyckats nå kvalgränsen för att kunna bli nominerad till European Games i Baku i juni, något som också visar på en fint genomförd tävling av Ellen och bådar gott inför framtiden. Gratulerar!

I killarnas tävling handlade striden snanare om fördelningen av medaljer då startfältet, liksom i försöken, innehöll tre hoppare. Glädjande även här var att killarna kunde höja sin hoppning och då också bjuda på en mer spännande tävling. Då båda deltagande kom från Stockholms Polisens IF blev tävlingen snarare ett klubbmästerskap. Tävlingens tredje deltagare Max Burman var tvungen att avbryta tävlingen efter känningar i en handled. Vann gjorde ingen mindre än Oscar Raftewold (374,85), främst tack vare en högre svårighetsgrad eftersom killarna hoppade väldigt jämt. Oscar tar då också över titeln svensk juniormästare från sin klubbkamrat Jacob Stoltz som fick nöja sig med silver denna dag (365,75). Kul att se under detta år är att även killarna har höjt svårighetsgraden i tornet och slipat hoppningen från förra året samt att Oscar Raftewolds slutpoäng dessutom noterar 12 poäng över kvalgränsen till junior EM.

Imorgon är det svikt som gäller, Malmö är platsen. Senare under kvällen publiceras bilder och intervjuer med dagens vinnare, missa inte det!

Höga hopp killar och tjejer stod på dagens schema och efter försöksomgången ser det ljust ut för regerande juniormästarinna Ellen Ek då hon leder efter försöksomgången före klubbkamraten Linnea Sörensen och Stockholms Polisens Amanda Lundin. Ellen är också den tjej i startfältet med klart högst svårighetsgrad i sin serie vilket ger henne en fördel gentemot de andra tjejerna. Formen ser fin ut för större delen av startfätet, bortsett från smärre missar ligger tjejerna bakom Ellen relativt jämt i hoppningen.

För killarna innebar försöksomgången även för dem jämn och stabil hoppning med undantag för ett par missade hopp. Det är Oscar Raftewold som ligger på guldplats inför eftermiddagens finaler med klubbkamraten Jacob Stoltz strax efter. I finalerna som drar igång 17:30 finns definitivt möjligheter att tjäna in extra poäng och höja hoppningen. Om knappa timmen är det dags att kora Sveriges främsta högahoppare på juniorsidan.

Förra året tog Ellen Ek, MKK, hem guldet i höga hopp. Kommer prispallen att se annrolunda ut i år? Foto: Chris Rye

Tävlingstider fredag

Försökspass 15:00
Höga hopp flickor försök
Höga hopp pojkar försök
Finalpass 17:30
Höga hopp flickor final
Höga hopp pojkar final

Du vet väl att du kan följa oss på Facebook på Swedish diving team?!

Vettig information

Liveresultat - klick
Förra årets resultat - klick