Junior SM – dag tre

Hej Frida Källgren, svensk juniormästarinna på 1m!

Foto: Chris Rye Foto: Chris Rye

Frida, du fick äntligen revansch på svikten!
– Ja det fick jag. Det var kul, jag var lite halvsur efter igår men det är sånt som händer, idag satt det ändå så det var skönt.
Hur upplevde du din tävling på 1m idag?
– Försöken gick jättebra, sen i finalen var jag väl ganska fokuserad ändå. Jag var så nära 400 poäng i försöken så jag var nog lite för fokuserad på att komma över 400 poäng i finalen än att fokusera på hoppen. Då kanske jag inte var fokuserad på det jag skule göra under hoppet utan hade fokus på det som kommer efter, alltså poängen, och det är mer viktigt att vara fokuserad på vad som händer här och nu.
Försöken gick alltså bättre...
– Ja, alltså då var det ju bara att köra liksom.
Din prestation överlag idag, vad är du mest nöjd med?
– Jag är jättenöjd med mina obligatoriska hopp som gick jättebra. Sen är jag nöjd med de flesta valfria faktiskt, det var synd att jag missade min två och en halv volt framåt i pik i finalen men annars är jag nöjd med alla hoppen faktiskt. Det är klart att man kan göra allt bättre men jag är nöjd med min prestation idag, haha.
Hur summerar du ditt Junior SM 2015?
– Det har varit jätteroligt. Ganska spännande framförallt på grund av finalen på 3m och för mig var det väldigt lärorikt också. Alltså jag har haft ite problem med mina skruvar och inte tävlat med dem så ofta sedan dess så jag har väl lärt mig under JSM att jag kan köra dem även om det typ blir fel i huvudet, så det har varit lärorikt.
Vad har du för planer framöver?
– Om jag blir uttagen till 7-nationers så laddar jag om till det, annars ska jag bara fortsätta träna så att jag kan klara kvalet till European Games så många gånger som möjligt så att jag kanske kan få åka på det. Sedan är det bara att sikta mot nästa tävling och fortsätta att förbättras så mycket som möjligt.
Grattis igen och lycka till Frida!

Hej Sofia Garametsos, tränare i guldklubben Malmö KK!

Malmö kammar hem storvinsten under årets JSM, hu är det att vara Malmötränare idag?
– Jätteroligt! Det är kul att alla hoppar i rätt läge, att de har en taggad men avslappnad inställning som gör att de kan prestera när det gäller. Det är bra stämning i laget och är ett glatt team att jobba med. Sedan är det roligt med tävling på hemmaplan.
Vad gör att ni har så god stämning och sammanhållning i laget?
– Det är det dagliga arbetet på träningarna, vi är väldigt måna om att vi ska ha roligt och kämpa tillsammans.
Ni tar sju av åtta möjliga guld och plockar pallplatser till höger och vänster, är det här Malmös mest framgångsrika JSM? 
– Det skulle kunna vara det, men jag vågar inte säga att jag vet att det är så. Vi har alltid varit starka på juniorsidan men jag vet inte om vi har vunnit sju av åtta grenar förr.
Vad händer nu framöver?
– Imorgon får alla ledigt för att kunna koppla av och vara med familjen, sen kör vi på tisdag igen och jobbar vidare mot nya mål, det finns fler tävlingar under våren och så siktar vi mot sommarens SM-tävlingar också. Sedan kommer vi att fira årets JSM med en middag för alla inblandade också så det blir trevligt.
Är det något du vill lyfta fram med klubbens prestation under helgen?
– Det är en rolig grupp med en härlig inställning. De är duktiga på att tävla och taggar till när det behövs, jag ser framemot att få jobba med dem under många år framöver. Sedan är det ett starkt ledarteam runt om dem och ett starkt föräldrateam som ställt upp och anordnat tävlingen också.
Grattis till ett lyckat JSM med tanke på både ert resultat och arrangemanget!

Purple rain över Malmöhopparna under JSM 2015

Frida Källgren fick så sin revansch i flickornas tävling på 3m när hon lyckades ta hem guldet trots en större miss i sista hoppet. Frida vann med poängen 371,75 före Mathilda Roxne (Bofors SHK) på poängen 345,75. Bronsplatsen knep malmötjejen Ellen Ek med poängen 329,55. Tjejernas final var väldigt skakig och det var egentligen ingen som hoppade på toppnivå utan det var Frida som tog hem guldet tack vare högre nivå och mer stabil hoppning. 

Killarnas final på 3m bjöd också den på ganska skakig hoppning där vi såg en del missar i serierna. Axel Dahl var till sist den som höll ihop det bäst, visade upp en mer stilren hoppning och segrade med poängen 450,30. En poäng som ändå är betydligt högre jämfört med förra året där segrarpoängen var 409,65 och endast hade räckt till en femteplats detta år. Positiva vibbar ändå alltså. Som nämnt tidigare var killarnas final relativt öppen och inga pallplatser var klara efter försöken. Så blev det också under finalen, silvret vanns av Felix Raftewold från SPIF (444p) som också såg fin ut men hade lite för mycket missar för att rå på Axle. Felix fick sällskap på pallen av klubbkamraten Simon Dimopoulos som tog bronset med poängen 440,60.

När vi summerar JSM 2015 summerar vi också tävlingar med högre svårighetsgrader, bättre prestationer, vassare nedslag och en god påfyllnad av juniorer när många av förra årets tävlande har blivit seniorer. Det ser positivt ut inför framtiden så länge vi kan ta hand om de aktiva och se till att de vill fortsätta hoppa. Tack Malmö KK och SK Poseidon för ett fantastiskt arrangemang av JSM 2015.

Sista dagens försökstävlingar ser ut att återigen innebära fördel Malmö KK i eftermiddagens finaler. I killarnas tävling på 3m var det flera killar som stod ut lite extra. Både gårdagens vinnare på 1m, Axel Dahl, och fjolårets bronshoppare, Simon Dimopoulos, såg väldigt bra ut och placerades sig i toppen när försöken var avslutade. Axels slutpoäng blev 497,20 vilket gav honom första platsen klart före klubbkamraten Erik Gundersen (430,70). Strax därefter hittar vi Jönköpings Max Burman (420,60). Simon slutade fyra på 417,30 men med potential att hoppa på bättre poäng i finalen.

I tjejernas försök på 1m var det en revanschsugen Frida Källgren som vann försöken efter riktigt vass hoppning med poängen 384,05 före Mathilda Roxne (Bofors SHK) på poängen 343,20 och klubbkompisen och grand slam-tjejen i årets JSM Ellen Ek på runt 307p. Inför finalen är både killarnas och tjejernas tävling relativt öppen. Det finns mer att ge och här finns alla förutsättningar för att kunna skapa en riktigt spännande final. 

Fjolårets tre främsta killar på 3m får under dagen konkurrens av ytterligare fem medaljsugna killar. Foto: Chris Rye

Tävlingstider söndag

Försökspass 9:00
Svikthopp 3m pojkar försök
Svikthopp 1m flickor försök
Finalpass 13:30
Svikthopp 3m pojkar final
Svikthopp 1m flickor final

Du vet väl att du kan följa oss på Facebook på Swedish diving team?!

Vettig information

Liveresultat - klick
Förra årets resultat - klick