EM Rostock - tävlingsdag 3

Hej Jesper Tolvers!

Grattis Jesper till den näst bästa svenska noteringen i EM-sammanhang sedan 2006! Hur upplevde du finalen på 3m?
– Tack, ja jag såg det, superbra! Jag upplevde finalen som rolig. Jag  taggade till och hade topp åtta som mål, blev nia till slut drygt en poäng från åttonde plats. Jag lyckades spetsa till starter och avslut också under finalen, vilket vad det jag hade som fokus så det var också bra. Men framförallt hade jag väldigt roligt, vi höll på att skoja hela tiden.
Ulrika berättade att du lyser upp när du tävlar och att set ser ut som om du gillar tävlingssituationen, stämmer det?
– Jag äskar det! Jag trivs väldigt bra med att stå i rampjuset. Känslan, atmosfären och att just för stunden sitter alla och tittar på bara mig, jag är verkligen inne i nuet och bara njuter full ut.
Kul att höra, tänker du aldrig på konkurrenterna eller hur du ligger till i tävlingen?
– Jo då, det gör jag. Jag följer med hela i tävlingen hela tiden när det kommer till poäng och placeringar. Jag sitter och räknar poäng, vad som krävs av mig, vad jag behöver göra eller vad mina konkurrenter behöver göra för poäng på hoppen. 
Varför gör du det?
– Jag gör det för att veta hur jag ligger till och hur andra ligger till i tävlingen, jag gillar att ha lite koll på det under tävlingen och blir mer taggad av det.
Det låter spännande, hur är det egentligen att tävla ett EM med tanke på att det kanske är lite mer press eller publik och europas bästa simhoppare som konkurrenter?
– Jag gillar det! Jag bryr mig inte om att det kanske är kameror och så utan går in i mitt istället så jag är inte heller så nervös när jag tävlar.
Tack Jesper och lycka till på lördag när det är dags för dig att tävla 10m!

Jesper Tolvers blir presenterad inför finalen
Jesper Tolvers blir presenterad inför finalen

Näst bästa EM-noteringen för en svensk på nio år

Det såg ut att vara en laddad Jesper Tolvers som intog 3m i herrarnas sviktfinal och det var också något som speglades i hans insats under tävlingen. Jesper lyfte sin hoppning rejält från försöken och noterade bättre totalpoäng för varje enskilt hopp. Även i finalen bjöd han på många guldkorn, en fantastiskt fin tre och en halv tyska (407c) på 7,5-8,0 poäng (78,20 totalt för hoppet) och en två och en halv mollbergare med en och en halv skruv på 7,5:or (74,25 totalt för hoppet). Inför sista omgången låg Jesper på en sjätteplats och trots att han utförde sitt sista hopp, två och en halv volt bakåt med en och en halv skruv (5253b) bättre än i försöken så fattas det ett par poäng för att han ska kunna försvara platsen. Stilren hoppning, bättre nedslag och aningen säkrare starter gav Jesper en niondeplats och en slutpoäng på 402,65, en notering som är den näst bästa i EM-sammanhang för Sverige sedan 2006. Förbundskapten Ulrika Knape- Lindberg berömmer Tolvers för sin insats och sitt sätt att gå in i tävling;
– Det bara lyser om honom, man ser att han trivs i tävlingsmiljön och att han bara älskar att befinna sig i den situationen, berättar Ulrika och tillägger
– Det är kul att se också att den utökade träningsmängden under detta året också ger utslag nu under EM.

Vann finalen gjorde fransosen Matthieu Rosset med poängen 476,70 före Evgenii Kuznetzov (467,60p) och Illia Zakharov (451,85p). Imorgon är det dags igen och då tar Daniella Nero över stafettpinnen när hon ska tävla försök klockan 10:00 på 1m.

Jesper Tolvers tog en finalplats på 3m efter fin hoppning i försöken
Jesper Tolvers tog en finalplats på 3m efter fin hoppning i försöken

Första svenska finalplatsen säkrad av Jesper Tolvers

Jesper Tolvers säkrade efter försöken på 3m den första finalplatsen för Sverige under EM 2015. Jespers slutpoäng 362,65 räckte till en 10:e plats och gav honom därmed en  finalplats i herrarnas tävling på 3m. Vår andra deltagare Vinko Paradzik slutade som 18:e man (slutpoängen 330,55) och missade tyvärr en kvalplats till finalen. Jesper genomförde ett bra kval men en fin stabilitet och kontroll på sina hopp och hade egentligen bara en större miss i sin serie under sin två och en halv mollbergare med en och en halv skruv (5353b) som var väldigt kort och pikerad i nedslaget. I övrigt håvade Jesper in över 60 poäng på större delen av hoppen i sin serie med godibitar som en fantastiskt fin tre och en halv tyska (407c) på 71,40 poäng och en tre och en halv volt framåt (107c) på 63,55 poäng. Till finalen finns det bitar för Jesper att slipa på, vad gäller exempelvis ansatsen och hans avslutningar där nedslagen kan förbättras men finalplatsen hade han egentligen säkrad redan från start. Vinko hade det lite kämpigare under tävlingen. Han inledde skakigt med en tre och en halv tyska (407c) som var väldigt kort i, hämtade sedan upp en aning med en fin tre och en halv volt framåt (107b) på 63,55 poäng. Även hans två och en halv volt bakåt (205b) och tre och en halv mollisskruv (5337d) var fina, stilrena och genererade klirr i poängkassan (64,50p respektive 63p) men det gäller som sagt att hoppa på en jämn nivå serien igeno för att kunna ta sig vidare i ett starkt startfält och Vinko slutar därför tyvärr utanför finalen på en 18:e plats.

15:30 är det dags igen att bänka sig framför livesändningen igen där vi hoppas få se en riktigt spännande final med simhoppning på hög nivå.
Jesper och Vinko tillsammans med team Sveriges maskotar
Jesper och Vinko tillsammans med team Sveriges maskotar

Sveriges bästa EM-noteringar på 3m sedan 2006

1: Jose Egana          EM 2006 (final)         409,80p      7:e plats
2. Jesper Tolvers     EM 2014 (försök)     402,10p     12:e plats
3. Jesper Tolvers     EM 2014 (final)         400,70p     10:e plats

Tävlingstider torsdag

10:00
Herrar 3m försök
13:00
Damer 10m synchro försök
15:30
Herrar 3m final
17:30
Damer 10m synchro final

Vettiga länkar

Nedan hittar du lite användbara länkar för att kunna följa EM i simhopp 2015:

Hela tävlingsprogrammet - klick
Livesändning - klick
Resultat - klick

Svenska EM-resultat - klick
Så funkar simhopp - klick
FINAs världsranking - klick

Officiella hemsidan- klick