FINA Diving World Cup, Rio, 19-24 februari 2016

Med start fredagen den 19:e februari är det dags för Jesper Tolvers och Daniella Nero att visa vad de går för under FINA Diving World Cup i Rio de Janeiro.

Teamet är redan på plats i Rio och Maria Lenk Aquatic Center, som arenan heter. Det är här sommarens Olympiska Spel går av stapeln och det är också här simhopparna har sista chansen för att ta en internationell kvalplats till OS. 

Tävlingen lockar cirka 270 aktiva simhoppare från runt 50 länder världen över som alla hoppas på att nå hela vägen till OS. I och med att de tolv främsta simhopparna på VM 2015 samt de kontinentala mästarna (EM guldmedaljörer exempelvis) fick en plats till OS är 17 platser av 30 möjliga redan upptagna. Resterande 13 platser ska alltså delas ut nu under World Cup. Konkurrensen om dessa är tuff. Då många simhoppare som redan har en kvalplats till OS förmodligen kommer att placera sig bland de tolv bästa under World Cup kan man förenkla kvalförfarandet på följande sätt; en semifinalplats under World Cup innebär en internationell OS-kvalplats.

Vilka chanser har då Jesper och Daniella? För våra svenska deltagare gäller det att våga satsa, när de satsar är då de hoppas som bäst. I och med att detta är sista kvaltävlingen till OS kommer många hoppare säkerligen att vara lite nervösa. Den hoppare som vågar satsa och kan hålla nerverna i shack är den som kommer att kvala till OS.

Truppen till FINA World Cup

Jesper Tolvers i hemmaarenan Eriksdalsbadet ett par dagar innan avresa. Foto: SVT
Jesper Tolvers i hemmaarenan Eriksdalsbadet ett par dagar innan avresa. Foto: SVT

Den svenska truppen som åker till FINA Diving World Cup består av följande:
Jesper Tolvers (bilden)- simhoppare, tävlar herrar 3m samt 10m.
Daniella Nero - simhoppare, tävlar damer 3m.
Ulrika Knape Lindberg - ledare och coach.
Peter Falkman - coach.
Peter Axtelius - domare, även uttagen att döma OS.
Maria Werin - sjukgymnast.

Vettig info

Officiell hemsida - klick
Livesändning - klick
Liveresultat - klick
Fullständigt schema - klick 
Jesper i SVT inför WC - klick