Deltagarlista damer - klick

Deltagarlista herrar - klick

Tisdag 4 juli, Dag - 1

"Bara det inte blåser"
Simhoppningen är på plats i Borås som är värd för SM-veckan 2017. Medan simning och parasimning avslutar sitt SM hoppar simhopparna in i  en tämligen obekant inramning. 
En rund utomhusbassäng med extremt blått (!) vatten hör inte till vanligheterna. Desto mer spännande. 
Stämningen är på topp och aktiva, tränare och funktionärer njuter åt solen som gör besök och värmer de aktiva mellan träningshoppen. Även om solen är framme är det stundtals mer befolkat i intilliggande värmepool än på sviktar och i hopptornet. 
- Det här kan bli hur bra som helst, säger en av simhopparna. 
- Tänk om det börjar regna, utbrister en aktiv. 
- Bara det inte blåser är det lugnt, tryggar en coach. 

SM i simhopp, i Borås, kan följas här på Mästerskapssidan men även via arrangörens hemsida - klick
och via Facebooksidan - Swedish diving team

I morgon onsdag, drar det igång, närmare bestämt kl. 10.00 med försök 3m damer, och sedan kl. 11.30 med försök höga hopp herrar. 
Finalen, som även TV-sänds, startar kl. 14.00. 

Tune in, eller ännu bättre, kom hit och heja!

Onsdag 5 juli, Dag 1

Solskens-SM
Förmiddagens försökstävlingar genomfördes under strålande solsken. 19 damer kom till start på 3m och av de åtta finalplatserna knep MKK:s tjejer fem av dem. De andra tre platserna erhölls av JSS, Bofors och Poseidon. Jönköpings Daniella Nero gick stabilt segrande ur försöken med 250,30, hemkommande och med sin hoppning lika imponerande Nina Janmyr slutade som tvåa med 228,10 och som trea ur försöken såg vi en rutinerad dam i Martina Andrén med 209,00. Försökstävlingen stod för blandad hoppning vilket försök ofta gör men förutsättningarna för en spännande final var minst sagt goda. 

Herrar höga med åtta startande i kamp om sex finalplatser bjöd på uppvisning i Alidebergsbadet. Till exempel i form av en förtjusande tre och en halv baklängesvolt från försökssegrande Vinko Paradzik, där domarna belönade med åttor, och ett mycket vågat val av hopp från Erik Gundersen med sin trippel framlängesvolt i pik, ja, ett rotiationshopp med landning på fötter från 10meter som gav hissnande reaktioner hos såväl speaker som åskådare.  Topp tre från försöken var Vinko (JSS) 384,60, Johan Sandell (Polisen) 303,90 och Jacob Stoltz (Polisen) 282,90.
Förväntan och puls etablerat inför eftermiddagens TV-sända final.

Regn-SM
Vädrets makter ville annorlunda med finalpasset. Moln drog in över arenan men damerna slapp regn under sin tävling. Efter insatser under fem omgångar med valfria hopp kunde Daniella Nero koras som svensk mästarinna (för vilken gång i ordningen?) med fina 284,90 poäng. Starkaste hoppet i serien var hennes två och en halv volt framåt med hel skruv som gav henne 63 poäng. Silvret tog Malmös Frida Källgren. Hennes starkaste hopp var en två och en halv mollbergare som domarna belönade med 7 1/2:or, och totalt 270,90. Bronset tog Mathilda Roxne (Bofors), 253,05. Sju av åtta finalister presterade slutpoäng över 200 poäng vilket  
var ett klart lyft mot försökstävlingens nivå.

När herrarna startade sin högatävling släppte himlen loss en rejäl skur. Det brukar sägas att det mest extrema inom simhoppningen är High dive med hopp från 27m (herrar) och 20m (damer) men frågan är om inte mästerskapshoppning från 10m i spöregn kan klassas som extremhoppning?
Hopparna visade rejäl karaktär med att trotsa förhållandena och ändå ge sig på sina akrobatiska program. Vinko Paradzik (JSS) lyckades inte upprepa sin hoppning från försöken utan fick se sig slagen av Polisens Johan Sandell som segrade med 356,15 mot Vinkos 326,95 och på tredje plats såg vi igen Jacob Stoltz (Polisen) nu med några poäng bättre än försöken med 289,70.

Med Daniellas och Johans segrar kunde det också konstateras framgång för Hawaiicoachen Mike Brown som guidat båda dessa till bra simhoppning via studieår på ön.  

Torsdag 6 juli, Dag 2

Försök
Speaker Mathz Lindberg kunde glatt läsa upp startordningen för tjugosex motiverade damer som skulle göra upp om tolv finalplatser. I solsken förflöt försökstävlingen och efter fem omgångar med valfria hopp fann sig tretton damer kvalificerade för eftermiddagens final. Tretton, på grund av två delade placeringar bland de tolv. Topp tre ur försöken var Frida Källgren (MKK), Emma Gullstrand (JSS) och Linnea Sörensen (MKK). 

Herrarna roade sig med tre meter. Nio startande varav åtta finalplatser stod på spel innebar således att en skulle slås ut. När de åtta var sorterade stod Erik Gundersen (MKK), Max Burman (JSS) och Johan Sandell (Polisen) som starkaste medaljkandidater inför eftermiddagens slutliga avgörande. 

Final
Med tre av fem hopp på över femtio poäng lyckades Frida Källgren vinna SM-guldet på 1m. Hennest starkaste hopp i serien var avslutande en och en halv volt framåt med dubbel skruv, som domarna belönade med 7 1/2:or. Slutpoäng 260,25 vilket även innebar ett lyft från försöken med sju poäng. Silvret gick till Daniella Nero (JSS) vars fyra sista hopp höll väldigt god kvalité men där det första hoppet och en slutpoäng på 251,00 inte räckte för den ädlaste valören denna gång. På tredjeplats fick vi se en av landets mest lovande juniorer, Emilia Nilsson Garip (MKK). Hon visade att hennes teknik och stil definitivt hör hemma i seniorsammanhang likväl. Emilias slutpoäng var 228,65. 

Herrarnas tremeterstävling resulterade i samma topp tre som försöken med en skiftning, mellan silver och brons. Max Burman tog ett stadigt grepp om finalen och hölll det tävlingen igenom. Trots en liten miss med sin två och en halv mollbergare var han ohotad. De tre sista hoppen i domarkategorin Bra (7-8 poäng) och totalt 346,40 gjorde honom till en värdig segrare. Johan Sandell tog silvret 284,10 och på bronsplatsen och två tiondelar bakom såg vi Erik Gundersen. 

Fredag 7 juli, Dag 3

Försök
Tretton herrar till start i kamp om åtta finalplatser. Topp tre ur försöken var Vinko Paradzik (JSS) med 300,70, Erik Gundersen (MKK) med 290,70, och Max Burman (JSS) 287,75. 
Damernas höga tävling innebar försök med samtliga sju kvalificerade till finalen. Försökstävlingen blev om inte en kamp om platser så ett värdefullt genrep. Topp tre ur försöken var Ellen Ek (MKK) med 253,60, Isabelle Svantesson (Polisen) 228,35 och Amanda Lundin (Polisen) 225,15. 

Final
Johan Sandell (Polisen) som var femma i försöken drog längsta strået i finalen. Han segrade med 319,25. Hans starkaste hopp var avslutande två och en halv tyska i gruppering som domarna belönade med 6,5-7,5 och gav honom totalt 66,65 poäng. Därmed kunde Sommar-SM 2017 definieras som en framgång för såväl Johan, Polisen och Hawaii som varit hans bas de senaste åren. 
Vinko Paradzik tog silvret och åstadkom med det en fantastisk upphämtning under tävlingen. I andra omgången missade han grovt sin tre och en halv volt framåt. Därefter nötte han ner distansen till toppen hopp för hopp. Hans suveräna skruvteknik kom väl till pass redan i tredje hoppet då han med sin en och en halv volt framåt med trippel skruv tjänade in 65,10 poäng. 
Vinkos klubbkamrat Max Burman tog bronset med 292,15. Han leverererade en tämligen jämn hoppning och imponerade särskilt med sin två och en hallv mollbergare som gav honom 66 poäng. 

Damernas höga innebar samma topp tre som försöken men en skiftning om placeringarna. Segrade gjorde Isabelle Svantesson med 229,45. Hon missade sin tre och en halv volt framåt i andra omgången men hoppade resten av serien på godkänd nivå och det räckte denna gång för guld. Silvret tog klubbkamraten Amanda Lundin med 220,85. Hennes starkaste hopp i serien var avslutande två och en halv tyska i gruppering som gav henne nästan 50 poäng. 
Favoriten från förmiddagen, Ellen Ek, inledde övertygande och omgång två och tre vittnade guldform men missar i såväl fjärde som femte omgången kostade henne försprånget. Bronset blev hennes efter 214,75 poäng. 

Bilder
Mästerskapssidan ber att få tacka Chris Rye för fantastiska SM-bilder. 

Tack till Borås och Elfsborg
Sommar-SM 2017 avslutades med prisutdelningar för fredagens grenar. Men det sista som hördes var inte fanfaren utan det tack som Svensk Simidrott genom speaker Mathz Lindberg riktade till Borås och Elfsborg för deras suveräna värdskap och arrangemang. Hoppare, tränare, funktionärer och publlik har haft ljuvliga dagar i Alidebergsbadet och vi hoppas på ett återseende.