Tapper svensk simhoppare deltog på Världscupen

Världscupen i simhopp ägde rum i den kinesiska flodstaden Wuhan. För värdnationen blev det ett winning streak utan dess like. Kina segrade i samtliga grenar, och i de individuella grenarna, vann de såväl guld som silver. Inför VM nästa år och OS i Tokyo 2020 framstår de onekligen som orubbliga. Men vi har sett det hända förr, och det kan ske igen, att simhoppskämpar tar sig över deras mur. 

För Sveriges del såg vi en sporrad insats i Vinko Paradziks försökstävlan på tio meter. 
Vinko som sedan ett par år sadlat om från svikt till höga hopp har med ett tydligt driv och guidning från sin erfarne coach Brian Bungum redan hunnit etablera sig som den främste högahopparen hemma i Norden. Hans begåvning för simhopp från den högsta avsatsen är uppenbar och denne världscup är ett steg på vägen mot en plats i den globala eliten. 

Inför tävlingen kommenterade tränaren Brian deltagandet på världscupen såhär:
- Som vanligt kan allting hända i tävlingssammanhang. Men oavsett hur Vinko presterar här så är den här resan och hans deltagande oerhört värdefull för hans utveckling. 

Vinko själv var laddad inför sin uppgift och sprudlade av glädje när Mästerskapssidan mötte honom under en av träningarna. 
- Jag är här för att göra mitt bästa och jag känner mig i bra form. Arenan är härlig att hoppa i, sa han med tydlig entusiasm. 

När herrarnas försökstävling drog igång, näst sista dagen, såg vi en taggad Vinko gå till start som sjätte man av totalt tjugofyra herrar. Vinko var inte bara ende svensk på denna upplaga av FINA World Cup utan även ende skandinav. 

Och den taggade energin fick Vinko att utföra sitt första hopp med ett överslag. Hans inledande hopp, Omvänd handstående med dubbel volt och en och en halv skruv gav honom strax över 50 poäng och inte den bästa start man kan tänka sig i jakten på en semifinalplats. Men som hans tränare Brian sa: det är inte över förrän sista hoppet. 
Andra hoppet, tre och en halv tyska i gruppering, satte Vinko rakt i och med nästan 70 poäng så skymtades ljuset igen. 
Tredje hoppet, en pigg tre och en halv volt framåt i pik sladdade liksom första hoppet lite över, och även om det är härligt med hopp med marginal så hade han behövt högre sifrror med sig. Strax under sextio poäng. 
Fjärde rundan, tre och en halv bakåt, och även den över. Gissningsvis var Vinko inte riktigt med i rumsorienteringen och öppnade försent. Igen dock härligt att se ett rejält upphopp. 55,50 poäng och avståndet större till en plats bland de arton.
Femte hoppet, det förr så respekterade hoppet, men nu stapelvara bland aktiva på denna nivå, tre och en halv mollbergare, såg nästan för lätt ut för Vinko och ännu en gång, ett överslag och inte de poäng som Vinko och Brian säkerligen haft som plan i strategin för en semifinalplats. 
I sista hoppet, två och en halv bakåt med två och en halv skruv visade Vinko vilken hoppare han är. Satte hoppet rakt i och fick med sig sjuor. 
   Emellertid räckte det inte till semifinal. Vinkos slutplacering blev tjugonde men än en gång kan coachens ord om Världscupen som ett viktigt utvecklingssteg för den långsiktiga satsningen yttras. En lätt besviken svensk simhoppare satt sedan ambitiöst och studerade sina konkurrenter när de ansträngde sig genom semifinal och final. 

Hur det gick i finalen vet ni sen inledningen av texten: Kina, Kina och sen resten av världen.