start      pass 1      pass 2      pass 3      pass 4

Sum-Sim Region 14-15 november 2015

Välkomna till årets Sum-Sim, det 55:e i ordningen. Tillsammans med TV-pucken svensk idrotts äldsta ungdomspropaganda.
Tävlingen simmas på sex olika ställen runt om i landet. Arrangörsstäderna kan du se överst i högerspalten. Från Härnösand i norr till Lund i söder.

att följa Sum-Sim

Du kanske inte har varit inne på Mästerskapssidan tidigare? Då skall du veta att du orienterar dig genom tävlingsdagarna genom att klicka överst på sidan (eller ute i vänsterspalten) för att ta dig mellan de olika tävlingspassen. För att få det sammanlagda resultatet från resp. gren - klicka på grennamnet. Detta grennamn blir inte aktiverat förrän alla har laddat upp sina resultat (från de olika regionerna) och sedan kan man läsa slutställningen för alla i riket.

Sum-Sim för 5 år sedan....
Vilka finns kvar? Känner du igen simmarna. Kolla vad Mästerskapssidan skrev då?
Här hittar du sidan från 2010 - klick

Bosse Hulten - som gör Mästerskapssidan - har varit med om Sum-Sim några gånger och saxar den här texten från tidigare årgångar av tävlingen och berättar lite av historien runt Sum-Sim

Sum-Sim eller som det egentligen skall uttydas, Svenska Ungdomsmästerskapen i simning kom till stånd efter ett nattligt möte mellan tidningen Expressens grundare Carl Adam Nycop och tidningen Kvällspostens sportchef, Birger Buhre. Buhre hade imponerats av de amerikanska age-group tävlingarna i simning och ville överflytta konceptet till Sverige. Sagt och gjort. Birger Buhre som förutom jobbet som sportchef också var UK-chef i simning fick till ett möte med värste konkurrenten Expressens, legendariske grundare Nycop och han tände på alla cylindrar.

De första cirka tio upplagorna av Sum-Sim bestod av tre nivåer. Massmönstring, Regionsfinal och Riksfinal.

Massmönstringen gjordes ute i klubbarna och där gällde det att samla så många prov som möjligt av  simmare i klubbarna och simmande ungdomar som inte var klubbanknutna, på Sum-Sim grenar. Klubbarna anmälde in resultaten och deltog i en tävling där man belönades med sk. Sum-Sim klockor.  Klockorna var fina Minerva-klockor med mellantid – faktiskt de mest avancerade som fanns på marknaden. Resultaten registrerades av Expressen som strax innan riksfinalen producerade en tidning som kallades SumSim-Expressen och innehöll massor med resultat och artiklar om simning.

Riksfinalerna arrangerades de två första åren i Västerås. I Kristiansborgsbadet. De mest minnevärda upplevelserna var att man fick sova i stationära sovvagnar. Sedan flyttades riksfinalen till Gävle och Strömbadet. Det var då det stora genomslaget kom.  Gävle blev synonymt med Sum-Sim finaler för flera generationer av simmare. Riksfinalen gick alltid i oktober och arrangörerna  var alltid måna om att skapa kul simtävlingar och trevliga kringarrangemang. Tidningen Expressens delkatighet var också stor. Handdukar och prylar till alla simmare, några av upplagorna sändes direkt i TV, lördagskväll med fest på Folkparken i Gävle där simmarna fick uppleva den svenska popvågen under 60-talet  med band som Hep Stars, Caretakers och många andra. Resultaten utvecklades efterhand och många var simmare från dåtidens Sum-Sim fästen. Avesta, Djursholm, Luleå, Kiruna, Gällivare, Bjärnum och andra inte helt dagsaktuella simorter sprutade fram talanger. Namn som Holme, Wahss, Heinefeldt, Ekman, Svahn dominerade prislistorna. Eltidtagningen infördes. Om jag inte minns fel så var det El-Byrån i Karlstad som introducerade det hela på svensk mark. Ett hönsnätsliknanade  översida som skulle komma i kontakt med en metall-yta bakom och vips så registrerades tiden. Snacket gick bland de yngre simmarna att man fick en stöt när man gick i mål och många var en aning nervösa i det sista armtaget.

Taktiken var utbredd. Tjuvstarter hörde till spelet och många var de som lurades att tjuvstarta den tredje gången. Tårarna var legio och på läktaren fanns en läktarkultur som inrymde en och annan förälder som inte lade band på sig.
Sum-Sim var helt enkelt ett härligt tivoli som man som ung simmare fick åka till en gång om året och njuta.

Nio år i rad så arrangerade Gävle Simsällskap Sum-Sims riksfinaler. 1963-1971. Från 1968 plussade man dessutom på Junior-SM som en äldre klass på Sum-Sim och detta medförde att många simmare blev ”kvarsittare” i Sum-Sim. Detta sammanlagda arrangemang pågick till 1972 när man återigen var mogna att arrangera två separata tävlingar. Men redan 1971 så gjorde Gävle sitt sista Sum-Sim och Janne Widell och alla de andra entusiasterna kunde dra sig tillbaka från sitt grundbygge av svensk simning. Sedan dess har tävlingen var på, nästan, ständig turné runt landet. Gävle har återkommit ytterligare två gånger som arrangör av tävlingen - men numera är arrangemanget mest förknippat med de största hallarna. Fast 1999 och 2009 gjorde tävlingen ett rejält nostalgiskt ryck genom att återkomma till den definitiva ursprungsplatsen, Västerås och Kristiansborgsbadet.

Tävlingen  som ”Ungdomspropaganda” spelat ut sin roll numera. Idag är Riksfinalen en elittävling för ungdom men Regionsfinalen har fortfarande kvar den förankring i svensk simnings djup som det en gång i tiden hade. Numera får man fram resultatlistor i ett nafs med hjälp av datorer och resultatservice. Så sent som i mitten av 90-talet ringdes toppresultaten in – till Skåne där sammanställningen traditionellt gjorts och varje pass inleddes med att man presenterade riksfinalisterna. En stor stund för många simmare och nervpinande sekunder för alla deltagarna. Idag sammanställs listor på nätet och det tar inte många minuter innan alla vet sin placering från ettan till den tvåhundrade. Men säkert lika spännande för den enskilde simmaren idag som då.

Tävlingen går numera på sex ställen i landet mot de tidigare nio regioner som tävlade men fortfarande är det två heat som skall fyllas i riksfinalen.
Tar man internet som en indikation på intresset så kan man i alla fall säga att Regionsfinalen är den största simhelgen i landet varje år. Tiotusenstals besök på hemsidan som sammanställer resultaten och många intresserade. Ganska långt ifrån det pionjärarbete som Birger Buhre och Carl Adam Nycop var med och startade den där dagen 1961. Men vi skall vara tacksamma för deras pionjärinsats. Hur hade annars svensk simning sett ut idag?

Slutligen några personliga reflektioner
– ”Jag har varit engagerad i Sum-Sim varje år sedan 1962. Först i massor av år som simmare. Jag tillhörde kvarsittarna som fick simma JSM på Sum-Sim. Sedan under många år som tränare, speaker, till och med som starter på regionsmästerskapen och på senare år som speaker på riksfinaler och sedan snart 10 år också som den som petar ihop Sum_Sim-sidan på nätet med alla resultat och kommentarer. Detta med stor hjälp av först Berth Johansson och sedan med Kenneth Magnusson, på SSF och naturligtvis alla som plåtar och meckar med resultaten runt om i landet. Numera har vi bytt klordoften i simhallen till ett rejält arbetsbord i hemmet som under 16 timmar varje Sum-Sim helg fylls av simning. Lika kul fortfarande och hela tiden en längtan efter att den där nya stora talangen skall sätta avtryck i resultatlistan. För Sum-Sim är lika förbaskat kul som det var de där åren i början av 60-talet. Då när Elvis Presley och Tommy Steel kompade simningen. Det har gått några år sedan dess. Låt oss njuta även kommande helg av en del av den svenska idrottshistorien.

Ytterligare ett tillägg – Det heter inte Ungdoms-SM. Sum-Sim är det korrekta uttrycket. Det är sådant som sållar agnarna från vetet. Men till dem som säger USM försvar skall ändå sägas – tom. Svenska Simförbundet försökte döpa om tävlingen under några år – men det lyckades inte. Har man trampat upp en stig så fortsätter man att gå på den…

Bo Hultén – Skriver på Svenska Simförbundets Mästerskapssida och har tillbringat största delen av sitt liv inom simningen. Är också ansvarig utgivare av web-sajten simma.nu och är Eurosports expertkommentator i simning

Riksfinalen genom tiderna

1961 Västerås
1962 Västerås
1963 Gävle
1964 Gävle
1965 Gävle
1966 Gävle
1967 Gävle
1968 Gävle
1969 Gävle
1970 Gävle
1971 Gävle
1972 Linköping
1973 Borlänge
1974 Växjö
1975 Borlänge
1976 Gävle
1977 Södertälje
1978 Borlänge
1979 Malmö
1980 Malmö
1981 Umeå
1982 Norrköping
1983 Södertälje
1984 Lund
1985 Kalmar
1986 Hallsberg
1987 Helsingborg
1988 Gävle
1989 Örebro
1990 Umeå
1991 Lund
1992 Helsingborg
1993 Sandviken
1994 Södertälje
1995 Söderhamn/Kristianstad
1996 Uddevalla/Mölndal
1997 Gävle
1998 Malmö
1999 Västerås
2000 Göteborg
2001 Stockholm
2002 Stockholm
2003 Stockholm
2004 Göteborg
2005 Uppsala
2006 Malmö
2007 Göteborg
2008 Stockholm
2009 Västerås
2010 Stockholm
2011 Helsingborg
2012 Göteborg
2013 Stockholm
2014 Helsingborg
2015 Göteborg

Mästerskapssidan görs av:

Webb/text
Bo Hulten

Resultat
Livetiming.se

Foto
De olika regionerna